Codebreker Raymond 'Jerry' Roberts, van het befaamde Bletchley Park-team dat in de Tweede Wereldoorlog gecodeerde berichten van de nazi's ontcijferde, is woensdag op 93-jarige leeftijd overleden. 

Hij was een van de laatste nog levende leden van een groep wetenschappers die Duitse berichten van nazi-kopstukken, onder wie Hitler zelf, decodeerde. Dat meldt de BBC woensdag.

Bletchley Park, een landhuis ten noorden van Londen, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog Station X genoemd. Er werkten wiskundigen, taalkundigen en schaakkampioenen om het berichtenverkeer van de nazi's te ontcijferen.

Ze slaagden er onder meer in om de Enigmacode te ontcijferen. De verkregen informatie speelde een belangrijke rol in het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Dankzij de inspanningen van de codebrekers zou de oorlog met ten minste twee jaar zijn verkort.

Taalkundige

Roberts was taalkundige en een van de vier oprichters van een divisie die berichten van de nazi-kopstukken wist te kraken. Toen hij jaren na het einde van de Tweede Wereldoorlog eindelijk over zijn werk mocht praten, zei Roberts dat hij berichten van Hitler met plezier had gelezen. Hij wist de boodschappen soms zelfs nog voor de beoogde ontvanger te onderscheppen.

Tussen 1941 en 1945 wisten de codebrekers van Bletchley Park naar schatting bijna 64.000 boodschappen, zo'n 90 procent van alle berichten van de nazi's, te ontcijferen.