De NAVO is een macht voor vrede en zoekt geen confrontatie. Maar de Noord-Atlantische organisatie zal niet aarzelen als zij wordt uitgedaagd. 

Dat stelde NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen woensdag na overleg in Brussel met de Amerikaanse president Barack Obama. Zij spraken onder meer over de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim.

''Collectieve verdediging van onze bondgenoten is een kerntaak van de NAVO'', benadrukte secretaris-generaal Rasmussen. De twee leiders spraken af dat de NAVO onder meer haar verdedigingsplannen gaat actualiseren en haar oefeningen zal intensiveren. Sommige NAVO-landen voelen zich bedreigd door de Russische agressie.

Rasmussen kondigde verder aan dat het bondgenootschap de ''levensvatbaarheid'' van zijn relatie met Rusland zal herzien. Tegelijkertijd worden de banden aangehaald met NAVO-partners als Oekraïne. De militaire samenwerking met de voormalige Sovjetrepubliek wordt uitgebreid, zoals de hulp bij de modernisering van de strijdkrachten.

De NAVO-topman verwelkomde de stappen die Washington nam als respons op ''de roekeloze en illegale'' Russische acties in Oekraïne.

Rotsvast geloof

De inmenging van de westerse wereld in de crisis in Oekraïne komt voort uit het rotsvaste geloof in vrijheid, democratie en het recht van mensen op keuzevrijheid, zo benadrukte Obama even later tijdens een speech in Brussel.

Hij wees erop dat de Russische agressie tegen buurland Oekraïne geen directe dreiging is voor de Amerikaanse grenzen of dat er een gevaar is voor de economie. ''Zelfs als we een eenvoudig rekensommetje maken, hebben we besloten niet de andere kant op te kijken'', aldus Obama. Want de door de VS én Europa gedeelde idealen mogen nooit voor lief worden genomen, onderstreepte hij.

De president sprak over de strijd van het Oekraïense volk om te bereiken wat in het Westen van de wereld gemeengoed is. ''Ik geloof dat die stemmen voor individuele rechten uiteindelijke zullen triomferen.''

Isoleren

Obama haalde ook uit naar Rusland. "Grote landen kunnen kleine landen niet koeioneren.'' Hij herhaalde dat de VS en Europa bereid zijn Rusland verder te isoleren. Hij weerlegde Russische kritiek dat de VS onrechtmatig Irak zijn ingevallen of dat de afscheiding van Kosovo in strijd is met internationale wetten.

"Wij dicteren niet de toekomst van een land maar laten dat over aan de mensen zelf. Wij verwelkomen kritiek, dat is het verschil.''

Hij riep de aanwezigen, vooral jongeren, op voor de idealen van democratie, vrijheid en menselijkheid te vechten. "Iedereen moet zich de vraag stellen: wat voor Europa, wat voor Amerika, wat voor wereld laten we achter? Als we vasthouden aan onze principes, dan zal hoop angst overwinnen en vrijheid over geweld triomferen'', zo besloot Obama zijn speech.

Vijf dingen die u moet weten over de annexatie van de Krim | Alles over Oekraïne en de Krim in ons dossier