De Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko heeft de grenzen van het toelaatbare ver overschreden met haar ''geweldsfantasieën'' over de Russische president Vladimir Poetin. 

Dat vindt de Duitse regering. Woordvoerder Steffen Seibert veroordeelde woensdag de moordlustige opmerkingen van de politica.

''Ik ben bereid zelf een kalasjnikov te pakken en daarmee die smeerlap door zijn kop te schieten'', zegt Timosjenko in een uitgelekt telefoongesprek dat dinsdag op internet opdook. Ze voerde het gesprek op 18 maart met een lid van de Oekraïense Partij van de Regio's.

Op die dag tekenden Poetin en leiders van de Krim het verdrag dat de aansluiting van de Krim bij Rusland bezegelde.

Echt

Timosjenko heeft bevestigd dat de opname echt is. Alleen het laatste deel is volgens haar vervalst. Daarin zou ze hebben opgeroepen kernwapens te gebruiken tegen de Russische minderheid in Oekraïne.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken nam woensdag in de Tweede Kamer afstand van de uitspraken van Timosjenko. Volgens de bewindsman zijn die uitlatingen verwerpelijk en bizar en gooit de oud-premier daarmee olie op het vuur.

Vijf dingen die u moet weten over de annexatie van De Krim

Alles over Oekraïne en de Krim in ons dossier