Iran en Irak hebben in 2013 een schrikbarend hoog aantal executies uitgevoerd. De twee landen gaan daarmee in tegen de internationale trend. 

Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International bij het publiceren van het jaarlijkse overzicht.

In Iran werden in 2013 tenminste 369 mensen geëxecuteerd, in Irak 169. Daarmee eindigden beide landen op plaats twee en drie op de ranglijst, die nog altijd door China wordt aangevoerd. 

Het aantal doodstraffen dat in Irak wordt uitgevoerd, neemt al drie jaar op rij sterk toe. In 2013 steeg dat aantal opnieuw met een derde. In Iran werden naast de 369 bekende executies naar alle waarschijnlijkheid honderden mensen in het geheim ter dood gebracht. 

Amnesty stelt dat ondanks deze 'zorgwekkende ontwikkelingen', totaalcijfers aantonen "dat de trend nog altijd sterk naar afschaffing buigt". "Afgezien van China, wordt tachtig procent van alle executies wereldwijd uitgevoerd door slechts drie landen: Iran, Irak en Saudi-Arabië."

China

China publiceert geen gegevens over de doodstraf, maar volgens Amnesty worden daar jaarlijks duizenden mensen geëxecuteerd. 

Als de gegevens over China buiten beschouwing worden gelaten, steeg het totale aantal executies ten opzichte van 2012 van 682 naar 778. 

Vier landen - Indonesië, Koeweit, Nigeria en Vietnam - hervatten vorig jaar de doodstraf. Gambia, de Verenigde Arabische Emiraten en Pakistan voerden in 2013 in tegenstelling tot een jaar eerder echter geen executies uit. 

Saudi-Arabië (79) en de VS (39) eindigden respectievelijk op de vierde en vijfde plaats in het overzicht. Somalië staat zesde op de ranglijst. 

Beweeg de cursor over het land om meer informatie te zien. De gegevens zijn afkomstig van Amnesty International. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen