Drie geheim agenten die Obama moesten beschermen tijdens zijn bezoek aan Nederland zijn zondag naar huis gestuurd. 

Na een avond stappen in Amsterdam lag een van de leden zondagochtend dronken en bewusteloos in de lobby van een hotel.

Dat meldt The Washington Post op gezag van meerdere bronnen.

Medewerkers van het hotel zouden de ambassade van de Verenigde Staten hebben gewaarschuwd, nadat ze de agent laveloos hadden aangetroffen.

De beveiligers van de Amerikaanse president Barack Obama mogen tijdens officiële reizen geen alcohol nuttigen als ze binnen tien uur weer aan de slag moeten.

Volgens de krant hadden de agenten zich zondag waarschijnlijk moeten voorbereiden op het bezoek van Obama, die maandag arriveerde in Nederland. Als het trio zondagochtend vroeg nog heeft gedronken, zou dat een overtreding zijn van de regels.

Disciplinaire redenen

Een woordvoerder van de Secret Service bevestigde dat ''drie medewerkers naar huis zijn gestuurd om disciplinaire redenen''. De krant meldde in eerste instantie dat het incident gebeurde in een hotel in Amsterdam, maar maakte daar later van dat het in hotel Huis ter Duin in Noordwijk was, waar Obama maandag overnachtte. Het hotel wijst het hele verhaal echter van de hand en liet aan de NOS weten verhaal te gaan halen bij The Washington Post.

Volgens twee goed ingevoerde bronnen zijn de berispte beveiligers leden van een elite-eenheid binnen de dienst. De Secret Service is onder meer belast met de bescherming van Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de president.

De dienst kwam al eerder in opspraak na wangedrag van medewerkers. Zo bleken agenten in 2012 prostituees te hebben meegenomen naar hun hotel in de Colombiaanse stad Cartagena. Na het schandaal werden de gedragsregels binnen de Secret Service aangescherpt.