Noord-Korea heeft woensdagochtend vroeg (plaatselijke tijd) twee raketten voor de middellange afstand afgevuurd in de richting van de Japanse Zee. 

Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gemeld op gezag van militaire functionarissen in Seoul.

De raketten overbrugden een afstand van ongeveer 650 kilometer. De actie wordt in verband gebracht met de ontmoeting tussen de Zuid-Koreaanse president Park Geung-hye en premier Shinzo Abe van Japan dinsdag in de marge van de nucleaire top in Den Haag.

De Amerikaanse president Barack Obama had tussen hen bemiddeld. De relatie tussen Zuid-Korea en Japan is koel, doordat Japan het Koreaanse schiereiland van 1910 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog in augustus 1945 bezet hield.

Mild

De Japanse regering reageerde woensdag relatief mild op de lancering. Die heeft geen gevolgen voor geplande gesprekken tussen Tokio en Pyongyang later deze maand, zei een functionaris bij het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag tegen persbureau Jiji.

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida liet wel weten via de ambassade in Peking te hebben geprotesteerd tegen het afvuren van de raketten.

Japan en Noord-Korea praten eind maart in Peking over kwesties als het nucleaire programma van het stalinistische land. Dat overleg ligt stil sinds eind 2012, toen de Noord-Koreanen een langeafstandsraket afvuurden.