De Verenigde Naties veroordelen de doodstraf die maandag werd uitgesproken over 529 leden van de Egyptische Moslimbroederschap. 

Volgens het mensenrechtenkantoor van de VN is de uitspraak in strijd met internationale wetten.

Dinsdag stond in dezelfde rechtbank in de provincie Minya weer een grote groep aanhangers van de broederschap terecht. Het ging om de leider van de broederschap, Mohammad Badie, en 682 andere leden en aanhangers van de afgezette president Mohamed Mursi, die is voortgekomen uit de broederschap.

Ze worden onder meer verdacht van moord. De rechtbank deed dinsdag nog geen uitspraak. Volgens Egyptische media werd de zaak verdaagd naar 28 april.

Eerlijk proces

Als er al sprake is van een doodstraf, dan moet het proces volgens de VN aan de hoogste eisen wat betreft eerlijkheid voldoen. Maar de rechten van de Egyptische verdachten zijn aan alle kanten geschonden en van een eerlijk proces was volgens de VN geen sprake. Bovendien zijn doodstraffen uitgesproken voor daden die niet bijzonder ernstig waren.

Aanhangers van Mursi hebben massaal gedemonstreerd voor de terugkeer van de afgezette president. Daarbij kwam het diverse keren tot gewelddadige botsingen met ordetroepen, waarbij honderden mensen om het leven kwamen.

Dossier Egypte