De zoektocht naar wrakstukken van de vermiste vlucht MH 370 ligt voorlopig stil. Slecht weer maakt het mogelijke rampgebied ontoegankelijk.

Dat meldt de maritieme veiligheidsautoriteit van Australië (AMSA) dinsdag.

De Maleisische minister van Transport, Hishamuddin Hoessein, stelde dinsdag in een persconferentie dat nu alleen nog zal worden gezocht in het zuidelijke deel van de Indische Oceaan. 

Tot nu toe werd ook nog gezocht in de zogeheten 'noordelijke corridor'; een van de mogelijke vliegroutes die MH 370 zou hebben kunnen kiezen over het vaste land van Azië. Vanaf nu zal ook niet meer worden gezocht in het noordelijke gedeelte van de zuidelijke corridor, bij Indonesië. 

Hoessein lichtte in de persconferentie toe hoe de autoriteiten op basis van nieuwe Britse data tot de conclusie zijn gekomen dat het vliegtuig in de Indische Oceaan is gestort.

Op basis van communicatie met de satelliet, en de wetenschap dat het vliegtuig na het laatste contact niet lang meer kon vliegen, moet worden vastgesteld dat het in zee is gestort. Dat moet gebeurd zijn tussen 1.11 uur en 2.15 uur (Nederlandse tijd). 

China

Een Chinees vliegtuig meende maandag mogelijk onderdelen van de verdwenen Boeing 777 te zien in de Indische Oceaan. Australië stuurde een marineschip om poolshoogte te nemen, maar dat moest door het noodweer omkeren.

Ook vliegtuigen kunnen voorlopig niet verder speuren. Het zoekgebied wordt volgens AMSA geteisterd door golven van zeker zes meter hoog, zware regen, harde wind en laaghangende wolken. ''De zoekoperatie gaat waarschijnlijk morgen verder, mits het weer dat toestaat'', liet de organisatie weten.

Persconferentie

Tijdens een persconferentie dinsdagochtend heeft de Australische minister van defensie David Johnston alle landen bedankt voor het zoeken. Het was volgens hem "een van de grootste zoektochten op zee ooit."

Malaysia Airlines CEO Ahmad Jauhari Yahya zei tijdens de persconferentie dat de nabestaanden allen vijfduizend dollar krijgen. Hoewel hij van mening is dat het de schade niet minder maakt, willen ze hen toch voorzien van het geld.

Woedend

Tientallen woedende familieleden van inzittenden van de verdwenen vlucht MH 370 hebben in Peking de politie belaagd. Ze gooiden waterflessen naar agenten die de ambassade van Maleisië bewaakten.

De boze familieleden eisen tekst en uitleg van Malaysia Airlines en de regering in Kuala Lumpur, die eerder lieten weten dat het toestel is neergestort en dat niemand de crash heeft overleefd.

De politie probeerde de poort van de ambassade te beschermen tegen de woedende meute. Veel betogers werden teruggeduwd, zeiden getuigen.

Protestmars

Familieleden van de inzittenden scandeerden tijdens een protestmars voor de confrontatie leuzen als ''de Maleisische regering heeft ons bedrogen'' en ''Maleisië, geef onze familieleden terug''. Veel Chinezen zijn woest om de wijze waarop de Maleisische autoriteiten de crisis aanpakken.

Een medewerker van de ambassade zei telefonisch tegen persbureau Reuters dat de kwestie nog onder behandeling is. ''We hebben nog geen informatie openbaar gemaakt'', zei de functionaris.

Aan boord van het verdwenen toestel waren meer dan 150 Chinezen. Maleisië geldt als een populaire vakantiebestemming voor toeristen uit China, waar het slechte nieuws hard is aangekomen.

Familieleden hielden buiten de ambassade een bord omhoog met de tekst ''1,3 miljard mensen zijn klaar om het toestel te begroeten.''

Vijf dingen die u moet weten over vlucht MH 370 | 'Systeem zwarte doos werkt nog goed'

Alle berichten over het vermiste vliegtuig