De Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese president Xi Jingping vinden dat de onderlinge relatie tussen hun landen is verbeterd. 

Beide landen zijn het op meerdere terrein met elkaar eens. De twee wereldleiders spraken elkaar maandag in Den Haag, vlak voordat ze deelnamen aan de nucleaire top.

Voorafgaand aan de ontmoeting had China opheldering gevraagd van de Amerikanen over hun geheime dienst NSA die systematisch Chinese overheidsdiensten, banken en bedrijven zou hebben afgeluisterd. Washington moet daarmee stoppen, liet het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking maandag weten.

Obama heeft tegen Xi gezegd dat de Amerikanen niet spioneren vanuit een commercieel oogpunt, zo heeft de plaatsvervangend veiligheidstopman Ben Rhodes gemeld.

Obama en Xi zeiden te streven naar een nieuw model in hun betrekkingen. Obama zei dat hun partnerschap krachtig genoeg is om de spanningen te verminderen die bestaan op het gebied van mensenrechten en de situatie in de Zuid-Chinese Zee.

De twee spraken ook voorzichtig over Oekraïne. China is een trouwe partner van Moskou, dat internationaal steeds verder geïsoleerd raakt door de annexatie van de Krim. Xi zei dat hij constructieve internationale pogingen steunt die uitgaan van een politieke oplossing van de crisis.