Wereldleiders hebben maandag in Den Haag besloten dat de geplande G8-bijeenkomst in het Russische Sotsji van de baan is.

Wel komt er in juni een G7-bijeenkomst, dus zonder Rusland, in Brussel. Ook veroordelen ze Rusland scherp.

De zeven grootmachten maakten de beslissing maandag bekend in een gezamenlijke verklaring. De leiders spraken met elkaar in het Catshuis over de Oekraïne-crisis. De G7-landen vinden dat voor Rusland geen plek is na de annexatie van de Krim.

De zeven wereldleiders veroordelen ''het illegale referendum in de Krim'' en ''Ruslands illegale poging de Krim te annexeren''. Ze zijn bereid om verdere ''gecoördineerde'' sancties op te leggen aan Rusland, als Moskou ''doorgaat met de escalatie van de toestand''. Ze eisen dat Rusland meewerkt aan bemiddeling.

"We willen Rusland er aan herinneren dat het internationale verplichtingen en verantwoordelijkheden heeft voor de wereldeconomie. Rusland heeft een duidelijke keuze te maken." De wereldleiders bieden Rusland wel een opening: als het land de-escaleert is er ruimte voor gesprek.

Witte Huis

Eerder liet het Witte Huis al weten dat, zolang Rusland doorgaat met de grove schending van het internationaal recht in Oekraïne, Moskou zich niet mag aansluiten bij de G7. 

De Britse premier David Cameron zei eerder maandag dat er dit jaar zeker geen G8-overleg meer komt. Hij zei dat in Den Haag op de nucleaire top, voorafgaand aan een G7-overleg in het Catshuis.

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zei maandag in Den Haag dat ze er niet meer van uitgaat dat de G8 in Sotsji doorgaat. Volgens haar zijn de politieke omstandigheden er nu niet naar.

Den Haag

Het hoge overleg in Den Haag, met onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama, was maandag aan het begin van de avond ingelast in de marge van de nucleaire top in Den Haag. Premier Mark Rutte ontving de leiders in zijn ambtswoning, maar nam geen deel aan het overleg.

In de G7 zitten behalve Obama, premier Stephen Harper (Canada), Merkel, Cameron, Francois Hollande (Frankrijk), Matteo Renzi (Italië) en Shinzo Abe (Japan). Bovendien schoven Van Rompuy en Jose Manuel Barroso aan namens de Europese Unie.

De groep komt jaarlijks bij elkaar om over onder meer economie en veiligheid te praten.

Lavrov

Rusland verwacht geen grote problemen als de G8 zou ophouden te bestaan. De Russische minister Sergej Lavrov zei dat maandagavond in een persconferentie en marge van de nucleaire top.

De G8 is volgens hem een informele club zonder lidmaatschappen. Volgens Lavrov is de G20 de laatste tijd veel belangrijker geworden. Als de westerse landen denken dat de formule van de G8 voorbij is, dan is dat maar zo. Rusland zal er niet aan vasthouden, zei Lavrov.

Bekijk beelden: