De Russische en de Oekraïnse regering hebben maandagavond voor het eerst sinds het conflict in de Krim met elkaar gesproken op de nucleaire top in Den Haag (NSS).

Andrei Desjchitsia, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, kondigde de ontmoeting tijdens een persconferentie op de NSS al aan.

"We vragen bij de Russen al drie weken tevergeefs om zo'n ontmoeting", aldus Desjchtisia. "Aangezien we hier alle twee zijn is de kans groot geworden dat het nu gaat lukken." Desjchitsia sprak met de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov.

Desjchitsia benadrukt dat de Europese leiders en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry intensief voor de ontmoeting hadden gelobbyd. Volgens Desjchtisia is overleg met Rusland van groot belang. 

Vodka

"We weten nu niet wat de plannen van Rusland en van Poetin zijn. De kans op een militaire invasie is nog steeds groot."

"Wij willen dat we als landen in vrede naast elkaar kunnen leven. Daarom is het van belang daarover te praten. En daar misschien een vodka bij drinken."

Verwachtingen

Desjchitsia liet weten 'realistische' verwachtingen te hebben van de G7-top van maandagavond, die in het teken staat van de situatie in zijn land. Hij drong bij de landen aan over te gaan tot de volgende fase van sancties, waarover hij qua inhoud verder niet over wilde uitwijden. 

Er is al veel gedaan, maar de huidige maatregelen uit het Westen zijn 'niet genoeg' om Rusland over te halen niet verder te gaan met waar ze mee bezig zijn, aldus  Desjchitsia.

"We zullen De Krim nooit opgeven. De Oekraïners en ons leger staan klaar om ons land te verdedigen. Maar natuurlijk hopen we echt dat we dit in vrede kunnen oplossen", zo besloot de minister van Buitenlandse Zaken de persconferentie ferm. "We eisen dat Rusland niet langer provoceert."

Het Witte Huis maakte maandag voorafgaand aan de G7-ontmoeting, die om 18.30 uur van start is gegaan op het Catshuis in Den Haag al bekend dat Rusland wegens grove schending van het internationaal recht niet langer welkom is binnen de G8.

Referendum

Rusland lijfde het schiereiland De Krim vorige week in, nadat een haastig georganiseerd referendum volgens Moskou overtuigend had laten zien dat dit de wil is van de lokale bevolking.

President Vladimir Poetin zette zijn handtekening onder het verdrag over de aansluiting, tot woede van Kiev en het Westen. De Krim was voorheen altijd het grondgebied van Oekraïne. Maar Rusland ging over tot annexatie nadat de voormalige pro-Russische president Janoekovitsj van het land, in februari door het volk werd afgezet.

Vijf dingen die u moet weten over de annexatie van De Krim

Alles over Oekraïne en de Krim in ons dossier

Dossier NSS