Reeva Steenkamp was soms bang voor vriend Oscar Pistorius. Dat bleek uit Whatsapp-berichten tussen de twee die maandag tijdens het proces tegen de Zuid-Afrikaanse atleet naar voren kwamen.

Pistorius staat terecht voor moord op zijn 29-jarige vriendin.

''Ik ben soms bang voor je en hoe je tegen mij snauwt'', citeerde de Zuid-Afrikaanse nieuwssite News 24 een van Steenkamps berichten.

Ook in een ander bericht, tweeënhalve week voor haar dood, gaf ze aan dat ze soms bang was voor Pistorius vanwege de manier waarop hij op haar kon reageren.

De berichten laten in elk geval zien dat er strubbelingen waren in hun relatie. Over en weer werden de nodige excuses gemaakt.

Druk restaurant

Verder bevatten de berichtjes aan Steenkamp bewijs voor een ander feit waar justitie Pistorius voor vervolgt, namelijk dat hij een maand voordat hij Steenkamp doodschoot ook al een schot zou hebben gelost in een druk restaurant in Johannesburg.

Getuigen hadden al verklaard dat Pistorius een vriend had gevraagd de schuld op zich te nemen. In een berichtje aan Steenkamp zei hij later: ''Engel, zeg alsjeblieft niks tegen wie dan ook. Darren heeft iedereen verteld dat het zijn fout was. Ik kan mij niet veroorloven dat dit uitkomt.''

Bewijs

Atleet Pistorius erkent dat hij vorig jaar op Valentijnsdag schoten door zijn badkamerdeur heeft gelost en daarmee zijn vriendin heeft gedood. Hij dacht naar eigen zeggen dat een inbreker zijn huis was binnengedrongen.

Diverse buren hebben echter verklaard dat ze voorafgaand aan de schoten een vrouw hoorden schreeuwen. Justitie ziet daar bewijs in dat Pistorius wel degelijk wist op wie hij schoot.