Oekraïne trekt het leger geheel terug van de Krim. Alle Oekraïense militairen en hun families die daar nu nog zijn, worden geëvacueerd.

Dat heeft tijdelijk president Oleksandr Toertsjinov maandag laten weten.

Het besluit is genomen omdat het leven en de gezondheid van de Oekraïense militairen worden bedreigd, zei Toertsjinov.

Aantallen noemde hij niet. Het is ook moeilijk te zeggen hoeveel mensen precies geëvacueerd moeten worden, want een deel van het Oekraïense leger is overgelopen naar het Russische kamp. Die militairen blijven waarschijnlijk op de Krim.

Rusland lijfde het schiereiland vorige week in, nadat een haastig georganiseerd referendum volgens Moskou overtuigend had laten zien dat dit de wil is van de lokale bevolking.

President Vladimir Poetin zette zijn handtekening onder het verdrag over de aansluiting, tot woede van Kiev en het Westen.

Staatsburgerschap

Rusland heeft tot dusver ongeveer 2.500 inwoners van de Krim het Russisch staatsburgerschap gegeven, zo meldt de Russische Federale Migratie Dienst (FMD). De FMD heeft in totaal zeker 20.000 aanvragen ontvangen en verwacht er veel meer.

''De procedure is inmiddels routine geworden'', zei plaatsvervangend hoofd van de dienst Sergej Kalioezjni maandag tijdens een persconferentie. Binnen drie maanden hebben de ruim 2 miljoen inwoners van de Krim een Russisch paspoort, verzekerde hij.

De FMD is begonnen met het sturen van werknemers naar de Krim om de procedure sneller te laten verlopen. ''Toch zullen er wachtrijen zijn'', aldus Kalioezjni.

De Russische roebel geldt vanaf maandag als wettelijk betaalmiddel op de Krim. De Oekraïense grivna verdwijnt op termijn. ''Vanaf vandaag is de roebel de voornaamste munteenheid. Let goed op als u een rekening krijgt'', twitterde premier Sergej Aksjonov van de Krim.

Vijf dingen die u moet weten over de annexatie van De Krim

Alles over Oekraïne en de Krim in ons dossier