Een Egyptische rechtbank heeft maandag in een keer 529 leden van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld.

Dat meldden tv-zender al-Jazeera en de BBC. Ook de geestelijk leider van de Moslimbroederschap, Mohammed Badie, zou zijn veroordeeld. 

De Moslimbroeders zijn volgens de rechter onder meer schuldig aan het vermoorden van een hoge politiefunctionaris en het aanvallen van agenten.

Dat zou zijn gebeurd in augustus, in het zuiden van Egypte, toen veiligheidstroepen protestkampen van Moslimbroeders binnenvielen. Honderden mensen kwamen om in de gevechten die daarna ontstonden. 

Twee zittingen

In deze specifieke zaak werden volgens advocaten van de beklaagden slechts zestien verdachten vrijgesproken. Het proces is snel verlopen: de rechtbank in Minya, de hoofdstad van de bestuurlijke regio, had slechts twee zittingen nodig om tot een oordeel te komen. De advocaten stellen dat zij geen kans hebben gehad om zich te verdedigen.

Zo'n zevenhonderd andere verdachten moeten dinsdag in de beklaagdenbank verschijnen. In totaal worden 1.200 supporters van de afgezette president Mohamed Mursi berecht. 

Beroep

De veroordeelden hebben de mogelijkheid om tegen de straf in beroep te gaan. 

Mursi werd in juli afgezet. Sindsdien is de Moslimbroederschap als een verboden organisatie bestempeld en worden supporters van Mursi hard aangepakt. 

Dossier Egypte