De Verenigde Staten sturen meer troepen naar Oeganda om te zoeken naar de beruchte Afrikaanse krijgsheer Joseph Kony, leider van de Oegandese rebellenbeweging Verzetsleger van de Heer (LRA).

Dat meldt de Washington Post.

Het gaat hier om vier vliegtuigen en 150 militairen. President Obama stuurde in 2011 honderd man naar Oeganda om te zoeken naar Kony. De geruchten gaan dat Kony ernstig ziek is.

Het LRA is berucht om het ronselen van kinderen om die vervolgens in te zetten als kindsoldaat of seksslaaf. De jongens worden gedwongen hun eigen ouders te doden.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag zoekt Kony al jaren wegens massale moordpartijen in Noord-Uganda. Tot dusver weet de beruchte krijgsheer de autoriteiten steeds voor te blijven.

Zelfverdediging

De Amerikaanse versterkingen zijn gewapend voor de strijd, maar zouden alleen mogen schieten uit zelfverdediging. De Amerikaanse troepen houden momenteel Uganda als basis, maar worden ook ingezet in andere landen waar de LRA actief is. Militairen van de Afrikaanse-Unie leidden de operatie.

Misschien wel belangrijker is de inzet van vier transportvliegtuigen, die snel troepen kunnen vervoeren. Militairen van de Afrikaanse Unie kunnen zo sneller reageren op tips over de krijgsheer.

De LRA dook in de jaren tachtig op in Uganda, maar houdt inmiddels ook huis in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Sudan en de Democratische Republiek Congo.