In Frankrijk zijn zondagochtend de gemeenteraadsverkiezingen. Het is de eerste nationale stembusgang sinds de socialist François Hollande in mei 2012 president werd.

De opkomst lijkt iets hoger dan de vorige keer. Op het middaguur had 23,16 procent van de kiezers gestemd en dat was 23 procent in 2008. Destijds kwam in totaal 66,5 procent van de kiezers naar de stembus.

De media zien de stembusgang als een populariteitstest van de regering. Die gaat waarschijnlijk slecht uitvallen voor Hollande en zijn regeringsploeg onder leiding van premier Jean-Marc Ayrault.

Bijna 45 miljoen mensen kunnen tot 18.00 uur hun stem uitbrengen. In sommige grote steden kan dat tot 20.00 uur. Frankrijk heeft buitengewoon veel gemeenten en daarvan hebben er veel maar weinig inwoners. In sommige staat het bestaan op het spel, want er hebben zich helemaal geen kandidaten aangediend. Dat kan er toe leiden dat de gemeente later dit jaar wordt opgeheven.

In de gemeenten waar geen partij meer dan de helft van de stemmen behaalt, volgt komende zondag een tweede ronde voor de partijen die zondag meer dan 10 procent van de stemmen behalen.

Marine Le Pen

Het radicaal nationalistische anti-Europa front, het Front National (FN) van Marine Le Pen, hoopt op een doorbraak in de gemeentepolitiek. Het front heeft niet eerder zo veel kandidaten in stelling gebracht, vooral aan de zuidoostkust en in noordelijke streken waar vroeger veel industrie en mijnbouw was.

In de hoofdstad Parijs wedijveren twee vrouwen om het burgemeesterschap, de socialiste Anne Hidalgo en de conservatieve Nathalie Kosciusko-Morizet.