De vermeende moordenaar van de Curaçaose politicus Helmin Wiels is sinds zaterdag in Nederland.

Elvis K. werd vrijdag overgebracht vanuit Curaçao, omdat de justitiële autoriteiten op het eiland zijn veiligheid niet kunnen garanderen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Willemstad zaterdag bekendgemaakt. K. beriep zich tot nu toe op zijn zwijgrecht maar legde een aantal dagen geleden toch een verklaring af. Voor zijn eigen veiligheid is hij nu naar Nederland gebracht.

Hoewel het OM vooralsnog geen signalen heeft dat K. ook daadwerkelijk in gevaar is, willen de autoriteiten het zekere voor het onzekere nemen. Aanleiding is onder meer de dood van een medeverdachte in de zaak vorig jaar.

De 36-jarige K., die ‘Monster’ wordt genoemd, werd vorig jaar op Curaçao opgepakt in de zaak-Wiels. Op het eiland geldt hij ook als verdachte in twee andere moordzaken.

Kroongetuige

Helmin Wiels werd op 5 mei 2013 op het strand van Marie Pampoen gedood. Naast K. zitten nog drie verdachten vast op Curaçao voor de moord. K. is tot nu toe de enige die heeft besloten te praten over Wiels. Omdat K. in dezelfde gevangenis zat als een kroongetuige in de zaak, kan hij daar niet blijven.

Een van de andere verdachten zit in de gevangenis waar K. zat. De twee anderen zitten vanwege hun veiligheid in afzondering vast op politieposten. K. kan niet op zo'n post terecht, omdat er volgens het OM geen plek meer is.

De zaak-Wiels wordt op 21, 22 en 23 mei behandeld. K. wordt tegen die tijd weer teruggebracht naar Curaçao.