Oekraïne heeft zaterdagmiddag de grens met schiereiland de Krim hermetisch afgesloten.

Grenswachten blokkeren de grens en laten niemand Oekraïne binnen, ook niet Oekraïense militairen die de Krim willen verlaten, meldden Russische media.

Vicevoorzitter Roestam Temirgaliev van het Krimbestuur heeft de eenzijdige blokkade veroordeeld. ''Het is duidelijk wat het doel hiervan is: het beperken van voedselaanvoer naar de Krim. We zijn daarop voorbereid, we hebben genoeg voedselreserves.''

Rusland heeft zaterdag Oekraïense militairen op de Krim beloofd dat zij veilig het schiereiland kunnen verlaten. Dat lijkt door de afsluiting van de grens niet mogelijk.

Aangesloten

Een behoorlijk deel van de Oekraïense militairen op de Krim heeft zich aangesloten bij het Russische leger, zo meldt het Russische ministerie van Defensie. Ze hebben het over 147 militaire eenheden.

Van de 18.000 Oekraïense militairen op het schiereiland, zijn er tot nog toe minder dan 2.000 naar het Oekraïense vasteland gegaan. Ook is er op 54 van de 57 Oekraïense militaire vaartuigen de Russische marinevlag geheven, waaronder acht oorlogsschepen en een onderzeeër, aldus het ministerie.

Militairen zouden zich ook aansluiten bij het 'Krimleger' van Rusland, omdat de Oekraïense strijdkrachten hen geen baan aan konden bieden. De interim-regering maakte bekend dat er 25.000 plaatsen vrij zijn voor reservisten, schreef de Washington Post.

Uit de Krim komen ook berichten van militairen die gefrustreerd zijn, omdat er vanuit Kiev niet of nauwelijks gecommuniceerd wordt.

Vliegbasis

Het Russische leger heeft na een bestorming de controle over de Oekraïense vliegbasis Belbek nabij Sebastopol. De Russen vielen de basis binnen, nadat Oekraïense militairen niet toegaven aan een ultimatum om de basis te verlaten. Zeker een journalist zou bij de inval gewond zijn geraakt, melden lokale media.

De Oekraïense commandant Joeli Mamtsjoer is door de Russen meegenomen om gesprekken te voeren over de basis. De Oekraïense militairen zijn ontwapend, meldt persbureau Reuters.

Bij de inval zijn schoten gelost, meldde een ooggetuige. Ook zouden er rookgranaten zijn gegooid. Russische soldaten schreeuwden bevelen naar de Oekraïners en hielden hen onder schot met geweren.

Bekijk beelden:

Novofedorivka

Een andere militaire vliegbasis Novofedorivka in het westen van de Krim is zaterdag overgenomen door onbewapende betogers. Ook zij zouden een ultimatum hebben gekregen van het Russische leger, al waren de aanvallers ongewapend en droegen zij burgerkleding. Onder hen zouden ook bewoners zijn van de nabijgelegen gelijknamige stad.

De Oekraïense militairen zouden met rookbommen hebben gegooid. Na de bestorming werd het pand geëvacueerd. De basis is nu in handen van de Russische Zwarte Zeevloot.

Ban

Secretaris-generaal Ban Ki-moon was zaterdag in de Oekraïense hoofdstad om solidariteit te betuigen aan de interim-regering van premier Arseni Jatsenjoek. "Het Oekraïense volk maakt momenteel een trauma mee, dat geen enkel land zou moeten doormaken", aldus Ban.

Vijf dingen die u moet weten over de annexatie van De Krim

Alles over Oekraïne en de Krim in ons dossier