Noord-Korea heeft dertig korteafstandsraketten de Japanse zee in afgevuurd. Het afvuren van de raketten wordt door sommige gezien als protest tegen de gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten (VS).

Dit liet de Zuid-Koreaanse legertop weten aan persbureau Yonhap.

Het is niet de eerste keer dat Noord-Korea raketten afvuurt. Eerder lanceerde het land zeven raketten de zee in. Een dag later kwamen daar nog vier bij. Ook dit keer betreft het afvuren van de raketten een test.

Kim Nam-wook van de Zuid-Koreaanse Ministerie van Defensie zei dat de raketten zestig kilometer ver vlogen. Volgens hem was het niet direct duidelijk om wat voor raketten het ging.

Een Zuid-Koreaanse deskundige zei tegen persbureau Bloomberg dat de raketlanceringen bij hoge uitzondering een keer niet dienen om te protesteren tegen de buitenwereld. Het afvuren van de projectielen zou vermoedelijk vooral te maken hebben met de oplopende spanningen binnen het Noorden. De lanceringen zouden dan ook bedoeld zijn om in eigen land het imago te versterken van het militaire regime van Kim Jong-un.

De VS en Zuid-Korea zijn momenteel bezig met een gezamenlijke training. Ongeveer 13.000 militairen zijn hierbij betrokken.