De Verenigde Staten gaan het budget voor de beveiliging van Amerikaanse atoombommen op bases in Europa verdubbelen.

Daaruit kan volgens de Amerikaanse nucleaire wapenexpert Hans Kristensen worden geconcludeerd dat de beveiliging van kernwapens nog steeds niet is gegarandeerd. Dat zegt hij zondag in Brandpunt.

De Amerikaanse regering stak de afgelopen jaren tachtig miljoen dollar in de verbetering van de beveiliging, maar dat is blijkbaar niet voldoende.

Volgens Kristensen blijven de VS ook de komende jaren flink investeren. Uit een begrotingsdocument van het Pentagon dat hij in handen heeft blijkt dat het ministerie van defensie voor 2015 vraagt om maar liefst 154 miljoen dollar extra voor het aanscherpen van de veiligheidsmaatregelen.

​Niet in orde

In 2008 onthulde Kristensen een rapport van het Pentagon waarin stond dat de beveiliging van de Europese bases niet op orde was. Zo zou de veiligheid van gebouwen, hekken en beveiligingssystemen niet gegarandeerd kunnen worden.

Ook op de Nederlandse basis Volkel liggen atoomwapens van de Amerikanen opgeslagen. Het gaat vermoedelijk om het type B61. De Nederlandse regering gaf naar aanleiding van het rapport aan dat de veiligheid op Volkel in orde was.

Achtergronden: De inzet van de nuclaire top in Den Haag

Wat merken we van de NSS? l Wie komen er allemaal? l Dossier NSS