Negen Somaliërs zijn ook in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor piraterij in de Indische Oceaan bij Somalië in april 2011.

Nederlandse mariniers pakten ze toen na een schotenwisseling op. Bij deze actie werden twee Somalische piraten gedood.

Het gerechtshof in Den Haag dat de uitspraak vrijdag deed, zegt niet meer te kunnen vaststellen wie er precies verantwoordelijk is geweest voor het schietincident. Daarom zijn de piraten hiervoor wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. ''Daarom zijn de straffen veel lager uitgevallen dan de door het Openbaar Ministerie geëiste straffen van tien jaar.''

Het Openbaar Ministerie klaagde de negen aan voor zeeroof voor de kust van Somalië van half december 2010 tot begin april 2011. Ook beschuldigde justitie de negen van poging tot moord door op Nederlandse mariniers voor de kust van Somalië te schieten.

Vissersschip

De mariniers wilden aanvankelijk een vissersschip controleren. Na het vuurgevecht dat volgde redden de mariniers ook gegijzelde Iraniërs. Aan boord van het vissersschip bleken zestien Iraanse vissers al vier maanden te worden gegijzeld.

Na het gevecht vonden de mariniers verschillende automatische wapens en draagbare raketwerpers op de boot.

Opvallend in deze zaak was nog dat de advocaten van de verdachten op eigen houtje en tegen het advies van Buitenlandse Zaken naar Somalië reisden. Ze spoorden getuigen op die ontlastende verklaringen aflegden en namen die op video op. Volgens een van die advocaten, Michiel Pestman, bleek daaruit dat zijn cliënten in dienst genomen waren om de boot ''te beveiligen''. Het zijn dan ook geen piraten, stelt hij.

Pestman en de veroordeelde Somaliërs overleggen binnenkort of ze tegen het oordeel van het hof in cassatie gaan bij de Hoge Raad.