De internationale luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli is vrijdag gesloten na een aanval waarbij onder meer bazooka's werden gebruikt.

Libische media melden dat Abdullah al-Theni, de waarnemend premier van het Afrikaanse land, opdracht heeft gegeven alle vluchten om te leiden naar het nabijgelegen vliegveld Mitiga, dat ook voor militaire doeleinden wordt gebruikt.

Bij de aanval zijn geen vliegtuigen getroffen. Wel zouden er gaten zijn geslagen in de landingsbaan.

Enkele luchtvaartmaatschappijen, zoals Lufthansa, Tunis Air en Turkish Airlines, besloten hun vluchten naar Tripoli de gehele dag te schrappen. Het is nog niet bekend wanneer de luchthaven heropend kan worden.

Affaire

Wie er achter de aanval zit, is eveneens nog onduidelijk. De laatste tijd is het onrustig in Libië. De regering heeft geen greep op rebellen die in het oosten olie exporteren voor eigen gewin.

De Amerikaanse marine moest er deze week aan te pas komen om een door rebellen bezette olietanker, varend onder de Noord-Koreaanse vlag, in de Middellandse Zee tegen te houden.

De affaire met de tanker en het gebrek aan strijdkracht van het Libische leger kostten premier Ali Zeidan onlangs de kop. Het parlement stuurde hem weg.