De Federatieraad, de Russische Eerste Kamer, heeft vrijdag ingestemd met de toetreding van de Krim tot Rusland. De Russische president Vladimir Poetin heeft de laatste handtekening gezet. 

De Krim is daarmee nu een onderdeel van Rusland geworden.

Zondag stemden de inwoners van de Krim tijdens een omstreden referendum massaal voor aansluiting bij Rusland.

Dinsdag ondertekende de Russische president Vladimir Poetin een verdrag over de aansluiting.

De Doema, de Russische Tweede Kamer, bekrachtigde dit donderdag. De toestemming van de Federatieraad was de laatste stap.

EU

De Europese Unie en Oekraïne hebben ondertussen in Brussel hun onderlinge banden versterkt.

Tijdens een plechtige ceremonie ondertekenden de 28 EU-regeringsleiders en de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek in Brussel een akkoord voor nauwere politieke samenwerking.

Met de ondertekening juist op dit moment wil de EU haar solidariteit met het Oekraïense volk betuigen, aldus Europees president Herman Van Rompuy. Het akkoord maakt deel uit van een uitvoerig associatieverdrag, waarin ook intensievere economische samenwerking is afgesproken.

Het is de bedoeling dat het hele associatieverdrag, dat de weg vrijmaakt voor een vrijhandelsakkoord, na de Oekraïense verkiezingen wordt ondertekend. En alleen als de gekozen nieuwe regering ook voor toenadering tot de EU kiest.

De vorige regering in Kiev zag op het laatste moment af van het ondertekenen van het associatieverdrag met de EU, onder grote druk van Rusland. Dit leidde tot grote onrust en de uiteindelijke omwenteling in Oekraïne.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? | Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne