De Russische financiële sector zal geen onmiddellijke grote hinder ondervinden van de nieuwe sancties die donderdag zijn aangekondigd in verband met de crisis in Oekraïne.

Dat liet de Russische staatssecretaris van Financiën, Aleksej Moisejev, vrijdag weten.

''Op het moment zie ik geen ernstige gevolgen voor de financiële sector'', stelde Moisejev. Hij gaf verder aan het oneens te zijn met de verlaging van de kredietvooruitzichten van Rusland door kredietbeoordelaar Standard & Poor's.

De Amerikaanse president Barack Obama maakte donderdag bekend meer sancties op te leggen aan hooggeplaatste personen in Rusland.

Strafmaatregelen

Ook de Russische Bank Rossiya is het doelwit geworden van strafmaatregelen. Verder werd de weg vrijgemaakt voor sancties tegen complete economische sectoren. De Europese Unie scherpte haar sancties tegen Rusland ook verder aan.

De topman van de Russische spoorwegen Vladimir Yakunin, die ook op de Amerikaanse zwarte lijst is gezet, liet weten vereerd te zijn met de maatregelen tegen hem. ''Het is duidelijk dat ze diegenen aanpakken die enige waarde hebben. Ik ben in goed gezelschap en ik kan niet ontkennen vereerd te zijn'', aldus Yakunin op zijn blog. Hij gaf wel aan dat de sancties irrationeel en verkeerd zijn.

De Russische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Grigori Karasin, zei dat Rusland met tegenmaatregelen zal komen tegen de westerse sancties die vergelijkbaar zullen zijn aan de strafmaatregelen van de VS en de EU tegen zijn land.

Poetin

De Russische president Vladimir Poetin ziet momenteel geen noodzaak voor een Russische reactie op de uitbreiding van Amerikaanse sancties tegen Russische personen. Dat heeft hij vrijdag tegen de presidentiële veiligheidsraad gezegd. 

Beleggers op de beurs in Moskou maken zich wel zorgen over de ontwikkelingen. De MICEX-index in Moskou ging vrijdagochtend 2,8 procent omlaag.

VS

Ook bij het instellen van sancties tegen Rusland door de Verenigde Staten is geprobeerd het Amerikaanse bedrijfsleven te sparen. Dat zeggen hoge Amerikaanse functionarissen tegen persbureau Reuters.

De strafmaatregelen dienen om de mensen rond de Russische president Vladimir Poetin te treffen, zonder een tegenreactie uit te lokken tegen Amerikaanse bedrijven. De mogelijkheid dat Rusland zou kunnen terugslaan ''hielp ons vorm te geven aan de discussie over gepaste sancties'', zei een functionaris op voorwaarde van anonimiteit.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? | Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne