De zoektocht naar de twee objecten in de Indische Oceaan, mogelijk wrakstukken van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines, is vrijdag hervat.

Het Chinese persbureau CCTV News meldt vrijdagochtend (lokale tijd) dat vijf vliegtuigen, waaronder vier toestellen van de Australische luchtmacht en een toestel van de Amerikaanse marine, vrijdag worden ingezet. 

De drie Orion-patrouillevliegtuigen van de Australische luchtmacht en een Bombardier Global Express Jet zijn vertrokken richting de locatie, zo'n 2.400 kilometer ten zuidwesten van de Australische stad Perth.

Het eerste patrouillevliegtuig, dat vrijdagochtend (lokale tijd) vertrok vanaf Perth, is inmiddels al zonder succes teruggekeerd, meldt CNN. De vliegtuigen kunnen twee tot drie uur op de locatie zoeken vanwege de afstand tot het Australische vasteland. 

China kondigde vrijdag aan drie oorlogsschepen naar het gebied te sturen. Ook zou er een Chinese ijsbreker in Perth klaarliggen voor vertrek.

Objecten

De Australische premier Tony Abbott maakte donderdag bekend dat op de locatie ten zuidwesten van Perth twee objecten in de Indische Oceaan waren gezien. Abbott baseerde zich op satellietbeelden. De objecten hebben mogelijk te maken met het vermiste toestel. Abbott sprak donderdag van 'geloofwaardige informatie'. 

Het langste voorwerp is 24 meter lang, aldus de Australian Maritime Safety Authority eerder, die de beelden heeft bestudeerd.

De satellietbeelden zijn genomen op 16 maart. De Australische vicepremier Warren Truss vreest dat de objecten inmiddels gezonken zijn. ''Iets dat zo lang geleden dreef, kan nu al op de bodem van de zee liggen.''

Ondertussen benadrukt de Maleisische minister van Defensie Hishammuddin Hussein dat het verre van zeker is dat de twee objecten afkomstig zijn van het vermiste vliegtuig. ''Ik krijg de hele ochtend rapporten. Er is nog geen bevestiging'', zei de vrijdag tegen verslaggevers.

Weersomstandigheden

Door slechte weersomstandigheden werd de zoektocht donderdag nog gestaakt. Het Noorse vrachtschip De Sint Petersburg, het enige schip in de omgeving, kon wel de hele hele nacht door zoeken naar de wrakstukken. Volgens het Australische weerstation zullen de weersomstandigheden vrijdag langzamerhand verbeteren. 

De vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines was met 239 mensen aan boord onderweg van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Peking toen het van de radar verdween.

Vijf dingen die u moet weten over vlucht MH 370 | 'Systeem zwarte doos werkt nog goed'

Alle berichten over het vermiste vliegtuig