De haat tussen christenen en moslims in de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft een ''angstaanjagend niveau'' bereikt. Met kannibalisme en onthoofdingen van kinderen is het geweld inmiddels ''buitengewoon wreed van aard''. 

Dat heeft de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, donderdag gezegd.

Volgens haar vinden de wreedheden in het Afrikaanse land ongestraft plaats. Ze riep de internationale gemeenschap op om militairen ter beschikking te stellen voor de VN-vredesmacht die de rust moet helpen terugkeren.

Frankrijk heeft tweeduizend militairen in het land en de Afrikaanse Unie zesduizend. Die zijn er tot op heden niet in geslaagd het geweld te stoppen.

Moslimrebellen

In de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn duizenden mensen omgekomen sinds de Seleka, een coalitie van overwegend moslimrebellen. De Seleka greep vorig jaar de macht in de hoofdstad Bangui, de moslimrebellen plunderden en maakten zich schuldig aan slachtingen.

Dat veroorzaakte een golf van wraakacties door 'anti-Balaka', christelijke milities. Inmiddels zijn tienduizenden moslims daarvoor op de vlucht geslagen.

De massaslachtingen lijken te zijn gestopt, maar nog altijd vinden dagelijks moorden plaats. Vaak zijn de christelijke milities daar verantwoordelijk voor. In het land is geen functionerend politieapparaat of leger dat iets aan de moordpartijen kan doen.

Achtergrond: Nieuw 'Rwanda' dreigt in Centraal-Afrikaanse Republiek