Rusland heeft donderdag sancties opgelegd aan de Verenigde Staten. Negen Amerikaanse politici onder wie John McCain (vroegere presidentskandidaat) en de hooggeplaatste Republikein John Boehner mogen het land niet meer in.

Ook plaatsvervangend Nationaal Veiligheidsadviseur Benjamin Rhodes en de Democratische leider in de Senaat, Harry Reid, staan op de lijst. McCain, oud-presidentskandidaat, en Boehner zijn beide prominente Republikeinen.

De twee zijn niet onder de indruk van de maatregel. Zij lieten weten trots te zijn dat de regering in Moskou hen op de lijst heeft geplaatst. ''Niets zal mij tegenhouden in mijn inspanningen voor en mijn toewijding aan de vrijheid en onafhankelijkheid van Oekraïne, waartoe ook de Krim behoort'', schrijft McCain op Twitter.

Moskou waarschuwde het Westen ook dat Rusland terug zal slaan bij ''iedere vijandige maatregel''.

De Verenigde Staten hebben vergelijkbare maatregelen ingesteld tegen Russische politici, zo liet de Amerikaanse president Barack Obama donderdag weten.

Deze sancties komen bovenop de eerder opgelegde sancties tegen Russische functionarissen die verantwoordelijk zijn voor de inlijving van het Oekraïense schiereiland De Krim.

De VS heeft eerder de tegoeden van Russische functionarissen, met name personen die in de wapenindustrie werkzaam zijn, laten bevriezen. Daar vallen ook de tegoeden van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj onder. 

In totaal heeft de VS al elf mensen met sancties getroffen. De nieuwe maatregelen zullen ook extra personen treffen, evenals een bank die banden heeft met die personen. Ook komen er mogelijk sancties die bepaalde economische sectoren van Rusland zullen treffen.

Isolatie

"Rusland zorgt alleen maar voor meer isolatie als het land doorgaat op de manier dat ze nu doen in Oekraïne", waarschuwt Obama. De VS hadden al nieuwe sacties aangekondigd als Rusland haar plan om De Krim in te lijven doorzet. 

Volgens Obama is het de eigen schuld van Rusland dat ze zichzelf verder isoleren van het Westen. "Dit zijn keuzes die de Russische regering zelf heeft gemaakt en die verworpen zijn door de internationale gemeenschap."

EU

Premier Mark Rutte wil meer Russische belangen treffen na de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim. Het gaat dan om belangen in Rusland zelf maar ook op de Krim.

De premier zei dat donderdagmiddag in Brussel voor topoverleg met zijn EU-collega's. Rutte wil de druk op Moskou opvoeren. De Russen moeten de spanningen in de regio afbouwen.

Rutte vertelde niet hoe hij die belangen wil treffen. In ieder geval zal de zwarte lijst worden uitgebreid met personen die betrokken waren bij de afsplitsing van de Krim. Hun Europese tegoeden worden bevroren en zij mogen de EU niet in.

''We zullen vandaag verdere stappen gaan zetten. Dat zullen verregaande sancties zijn, gericht op mensen in Rusland, gericht op belangen in Rusland en gericht op belangen op de Krim.'' Wie zal worden toegevoegd aan de zwarte lijst, daar liet de premier zich niet over uit.

Economische sancties

Zware economische sancties zal de EU achter de hand houden, is de verwachting van de premier. ''Maar ik kan u verzekeren dat als de situatie verslechtert of als de crisis zich uitbreidt tot andere delen van Oekraïne, wij klaarstaan.''

De Russen moeten niet denken dat zij de Krim mogen houden als zij de rest van Oekraïne met rust laten, onderstreepte Rutte. ''Die lezing zou onverstandig zijn. Dat is zeker niet het signaal dat wij afgeven.''

Sotsji

Volgens de Franse president Francois Hollande gaan de Europese leiders als sanctie ook de geplande EU-Ruslandtop in het Russische Sotsji afblazen. De top, gepland voor begin juni, kan onder de huidige omstandigheden niet doorgaan, aldus de president bij aankomst op de EU-top.

Het overleg tussen de EU en Rusland zou plaatsvinden in de marge van de G8-top van grote economieën. Ook die ontmoeting lijkt niet door te gaan.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? | Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne