Rusland zal de troepenmacht op de Krim uitbouwen om het schiereiland te beschermen tegen "mogelijke dreigingen". 

Dat meldt Reuters op basis van berichtgeving van het Russische persbureau Itar Tass

De Russische douane heeft de controle op goederen uit Oekraïne donderdag aangescherpt. Volgens de douane en de inspectiedienst voor landbouwproducten is dat nodig omdat ''er informatie is over mogelijke pogingen om smokkelwaar vanuit Oekraïne het land in te brengen''.

Het Russische persbureau RIA Novosti meldde in een ander bericht dat de autoriteiten een bende hebben opgerold die wapens zou smokkelen van de Europese Unie naar het noorden van de Kaukasus, met Oekraïne als doorvoerland.

Volgens het bericht zijn meerdere smokkelaars opgepakt omdat ze pistolen bij zich hadden. Ook handlangers op de Kaukasus zijn gearresteerd. In totaal werden 40 wapens in beslag genomen, aldus de Russische veiligheidsdienst.

Visumplicht

Een dag eerder had de Oekraïense veiligheidschef Andrij Paroebi maatregelen aan de grens met Rusland afgekondigd. Hij wilde een visumplicht invoeren, maar die komt er toch niet.

Tijdelijk premier van Oekraïne Arseni Jatsenjoek maakte donderdag in Brussel duidelijk dat hij niets in het plan ziet, omdat het vrije verkeer tussen de twee landen te belangrijk is voor veel inwoners van het grensgebied.

Grenswachten

Oekraïense grenswachters trekken zich inmiddels terug uit de Krim. Dit heeft een functionaris van de grenswacht in de Oekraïense hoofdstad Kiev donderdag bevestigd. We halen onze mensen in fasen weg en ze gaan naar het vasteland van Oekraïne, aldus de zegsman.

Volgens hem zijn ongeveer duizend burgers op de Krim uitgeweken naar elders. Rusland heeft het schiereiland deze maand ingenomen. Het parlement in Moskou, de Doema, bekrachtigde donderdag het verdrag van woensdag waarmee de Krim Russisch grondgebied is geworden volgens het Kremlin.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? | Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne