De Amerikaanse president Barack Obama bezoekt maandag 24 maart voorafgaand aan de nucleaire top het Rijksmuseum in Amsterdam. De Japanse premier Abe zal zondag het Anne Frank Huis in Amsterdam bezoeken. 

Obama wordt ontvangen door minister-president Mark Rutte en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. Dat kondigt de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag aan.

Obama krijgt een rondleiding door het bekende museum van directeur Wim Pijbes. Het gezelschap zal in de eregalerij de pronkstukken van het Rijks bekijken, waaronder De Nachtwacht.

Ook wordt speciaal voor het bezoek van Obama een historisch document uit 1581, dat als inspiratie diende voor de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, vanuit het Nationaal Archief in Den Haag naar Amsterdam gehaald. Het zogenoemde Plakkaat van Verlaetinghe wordt samen met het eerste Amerikaans-Nederlandse handels- en vriendschapsverdrag uit 1782 bij binnenkomst van de president getoond.

Na de rondleiding gaan Obama en Rutte in gesprek over actuele politieke en economische onderwerpen. Na afloop geven zij een korte verklaring aan de pers.

Het Rijksmuseum zal maandagochtend tot 13 uur gesloten zijn voor bezoekers. Op het Museumplein komen afschermende hekken waardoor weinig tot niets te zien is van de president. "Het bezoek van Obama aan Amsterdam is geen publieksevenement", benadrukte de gemeente.

Spijt

Abe zou tijdens het bezoek aan het Anne Frank Huis zijn spijt willen betuigen over vandalisme dat recentelijk in Japanse bibliotheken heeft plaatsgevonden. 

Daarbij werden bladzijdes uit boeken over Anne Frank gescheurd. Meer dan driehonderd boeken werden in bibliotheken in Tokio beschadigd.

De Japanse politie heeft een 36-jarige werkloze man aangehouden die ervoor verantwoordelijk wordt gehouden.

De Joodse gemeenschap in Japan en de Israëlische ambassade in Tokio hebben als reactie op de vernielingen zo'n driehonderd dagboeken van Anne Frank gedoneerd aan Japanse bibliotheken.

Abe zal een dag later de nucleaire top in Den Haag bijwonen.