De Australische premier Tony Abbott heeft laten weten dat er in de Indische Oceaan twee objecten zijn gezien die mogelijk te maken hebben met de vermiste Boeing van Malaysia Airlines.

Abbott, die donderdag tegenover het Australische parlement spreekt van "nieuwe en geloofwaardige informatie", baseert zich op satellietbeelden van afgelopen zondag.

Daarop zijn objecten te zien in de zuidelijke Indische Oceaan die "mogelijk te maken hebben met de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig". Het gaat om een locatie ten zuidwesten van de Australische stad Perth.

De langste van de voorwerpen is ongeveer 24 meter lang, aldus de Australian Maritime Safety Authority, die de beelden heeft bestudeerd.

"Ik kan hier bevestigen dat een Orion-patrouillevliegtuig van de Australische luchtmacht erheen is gevlogen in een poging om de voorwerpen te lokaliseren ", aldus Abbot. "Nog eens drie toestellen zullen volgen. Ze worden voor een intensieve verdere zoektocht ingezet." 

De Orions laten onder meer onderzoeksboeien in het zoekgebied achter. Australië zet andere satellieten in om foto's met een hogere resolutie te maken van de zoeklocatie.

Slecht zicht

De zoektocht wordt bemoeilijkt door slecht zicht en door ongunstige weersomstandigheden. Een crew van het eerste Australische Orion-verkenningsvliegtuig ter plaatse liet weten geen brokstukken te kunnen vinden omdat het zicht in het zoekgebied te beperkt is. Inmiddels is de zoektocht voor donderdag gestaakt.

Ook het Australische schip HMAS Success is onderweg en moet binnen enkele dagen in het zoekgebied arriveren. De Britse marine heeft eveneens het onderzoeksschip HMS Echo naar de regio gestuurd. Een Noors schip is inmiddels in het gebied aangekomen.

De Maleisische minister van Transport Hishammuddin Hussein zei dat er 'goede hoop' is dat de brokstukken van MH370 zijn. "Er is in ieder geval een geloofwaardige aanwijzing. Zolang er hoop is, blijven we zoeken."

Zeestroming

In het gebied staat een noordelijke zeestroming. Volgens oceanograaf Alexander Babanin kunnen de ontdekte voorwerpen inmiddels wel 100 kilometer verderop drijven. 

Abbott laat weten zijn Maleisische ambtsgenoot te hebben ingeseind. Hij benadrukt dat het extreem moeilijk zal zijn om de voorwerpen te vinden, en dat het mogelijk is dat ze toch niets te maken hebben met vlucht MH 370. De voorwerpen zouden bijvoorbeeld ook van een schip afkomstig kunnen zijn. 

Leiding

Maandag werd bekend dat Australië op verzoek van Maleisië de leiding nam bij de speurtocht naar de Boeing in het zuidelijke gebied van de zoekactie.

De Maleisische autoriteiten vroegen ongeveer 25 landen om hulp bij de zoektocht naar het vliegtuig. Naast Australië zijn dat onder meer Kazachstan, Pakistan, China, India, Indonesië en Frankrijk.

In totaal zijn achttien schepen, 29 vliegtuigen en zes helikopters betrokken bij de zoektocht naar het vliegtuig. In noordelijke richting wordt door vliegtuigen tot boven het grondgebied van Kazachstan gezocht. 

Geen ongeluk

De vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines was met 239 mensen aan boord onderweg van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Peking toen het van de radar verdween.

Onderzoekers gaan er inmiddels van uit dat de verdwijning van vlucht MH 370 geen ongeluk was. De communicatiemiddelen van het toestel zijn onderweg opzettelijk uitgeschakeld, waarna het vliegtuig zijn koers verlegde in westelijke richting.

Vijf dingen die u moet weten over vlucht MH 370 | 'Systeem zwarte doos werkt nog goed'

Alle berichten over het vermiste vliegtuig