De Zweedse seriemoordenaar Sture Bergwall is woensdag op vrije voeten gekomen, nadat een rechtbank had bepaald dat hij niet langer moest worden vastgehouden in een psychiatrische kliniek. 

Dat meldt de BBC.

Bergwall werd enkele maanden geleden vrijgesproken van acht moorden, omdat er te weinig bewijs was voor zijn veroordeling.

Hij moest echter wachten op een uitspraak van een rechter over zijn psychische gezondheid, voordat hij daadwerkelijk zou worden vrijgelaten.

Levenslang

De 63-jarige Bergwall bekende dertig moorden te hebben gepleegd en werd tussen 1994 en 2001 voor acht daarvan veroordeeld tot levenslang.

In 2008 kwam hij terug op zijn bekentenissen, omdat hij zwaar onder de medicijnen zou hebben gezeten. De Zweed heeft twintig jaar vastgezeten in een psychiatrische inrichting.

Persoonlijkheidsstoornis

Woensdag oordeelde een rechtbank dat Bergwall leidt aan een persoonlijkheidsstoornis en psychiatrische hulp nodig heeft, maar dat hij niet in een inrichting hoeft te blijven. De advocaat van Bergwall noemt zijn opname een ''miskraam van het recht''.