Een kartel in Kenia heeft de natuurbescherming geïnfiltreerd en verrijkt zichzelf met stroperij. De leiders van de bende zijn bekend, maar de Keniaanse regering onderneemt niets. 

Dat heeft Richard Leakey, een van de oprichters van de Kenyan Wildlife Service, gezegd. Leakey wil dat de Keniaanse president noodmaatregelen treft om de olifanten en neushoorns in het land te beschermen.

"Ik roep hem nu persoonlijk op om de volgende stap te nemen en dit onder controle te krijgen", aldus Leakey. "Het is geen onmogelijke taak. Ik denk dat de juiste leiders, het juiste management dit binnen zes maanden onder controle kan krijgen."

Het officiële sterftecijfer van olifanten van de Kenyan Wildlife Service lijkt niet te wijzen op een crisis. Vorig jaar stierven volgens de dienst 302 dikhuiden. Een jaar eerder waren dat er nog 384.

Populatie

De geschatte populatie bedraagt zo'n 35 duizend dieren. Dit jaar zijn dertig olifanten gestroopt. Leakey denkt echter dat het cijfer veel hoger ligt. "Het klopt absoluut niet."

Paul Uduto van de Kenyan Wildlife Service zei dat de dienst zijn best doet. "Onze mensen werken onder enorm moeilijke omstandigheden en we willen steun van het publiek, en geen kritiek. Als er een schuinsmarcheerder is, laat ons dat dan afhandelen."