Interim-president Oleksandr Toertsjinov van Oekraïne heeft per decreet interim-premier Arseni Jatsenjoek de macht gegeven de politieke delen van een associatieverdrag met de Europese Unie te tekenen.

Hij zou daar vrijdag de mogelijkheid voor krijgen tijdens de top van de leiders van de EU in Brussel. Dat meldde persbureau Interfax.

De politieke delen van het verdrag zullen dan worden getekend door Jatsenjoek, alle politieke leiders van de Europese lidstaten en presidenten Herman Van Rompuy van de Europese Raad en Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie.

Het associatieverdrag met de EU moet leiden tot nauwere economische en politieke banden tussen Oekraïne en de EU. Associatieverdragen worden door de EU getekend met landen langs de grenzen van de Unie (het nabuurschapsbeleid). Het tekenen van verdragen zijn de eerste stappen die worden ondernomen naar toetreding tot de EU.

Opgeschort

De regering van president Viktor Janoekovitsj had eind vorig jaar het verdrag acht dagen voor ondertekening opgeschort.

In een verklaring liet de regering weten eerst onderzoek te willen doen naar maatregelen om een mogelijke terugval in de handel met Rusland en andere oud-Sovjetstaten te compenseren. Mogelijk speelde druk uit Rusland daarbij een rol.

Het schrappen van het akkoord leidde tot grote onrust en protest op de straten van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het niet tekenen van het associatieverdrag heeft indirect geleid tot de politieke omwenteling in het land.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? | Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne