De Amerikaanse regering is woedend over de kritiek en beledigingen van de Israëlische minister van Defensie Moshe Yaalon aan het adres van de Amerikaanse president Barack Obama en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Kerry heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gebeld om zijn ongenoegen kenbaar te maken. 

Yaalon beschuldigde de regering-Obama ervan een slappe houding ten aanzien van Iran aan te nemen en hij vroeg zich hardop af of de VS wel zo begaan zijn met de Israëlische veiligheid.

Eerder al gaf Yaalon Kerry een veeg uit de pan omdat hij onrealistisch en naïef zou zijn, omdat hij probeert een vredesovereenkomst tussen Israël en de Palestijnen te smeden. 

Onwrikbaar

Volgens woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Jen Psaki zijn de opmerkingen van Yaalon 'niet constructief' en bovendien niet in lijn met de nauwe betrekkingen tussen de twee landen. 

Pskai herhaalde nog eens dat de toewijding van de VS aan de veiligheid van Israël onwrikbaar is. "Het is dan ook absoluut verwarrend dat minister van defensie Yaalon doorgaat met het maken van opmerkingen die niet overeenstemmen met onze nauwe samenwerking op een hele reeks veiligheidsterreinen", aldus Psaki. 

Het kantoor van Yaalon liet weten dat Netanyahu en de minister 'hebben gesproken over de recente berichten'. Yaalon gaat 'in gesprekken met de Amerikanen uitleg geven'.