Het Russische optreden in Oekraïne is de grootste dreiging voor de Europese veiligheid sinds de Koude Oorlog. "Dit is een stevige waarschuwing",  zegt NAVO-topman Anders Figh Rasmussen.

Dat meldt persbureau AP woensdag. Het schiereiland De Krim is deze week door Rusland officieel ingelijfd. Een illegale en onrechtvaardige actie, vindt Rasmussen.

"De ontwikkelingen in Oekraïne maken duidelijk dat de veiligheid van Europa in gevaar is",  zegt Rasmussen tijdens een speech in Washington.

"We moeten voor de lange termijn zware en strategische beslissingen maken om ons te beveiligen tegen de agressiviteit van Rusland." De NAVO moet nu de samenwerking met Rusland om de Syrische chemische wapens te vernietigen uitstellen, zegt Rasmussen.

Andere NAVO-missies

Hij benadrukt ook dat andere NAVO-missies gewoon door zullen blijven gaan, ondanks het gevaar vanuit Rusland. Hij noemde het bewaken van de vrede in Kosovo en de strijd tegen de piraterij in Somalië. Ook hoopt hij nog altijd dat de NAVO in Afghanistan kan blijven na de officiële einddatum van 31 december.

Hooggeplaatsten binnen de NAVO en de Amerikaanse regering twijfelen nu of Europa nog wel langer in Afghanistan wil blijven nu de dreiging uit Rusland groter lijkt te worden. Maar volgens Rasmussen moet het voor de NAVO geen probleem zijn om meerdere missies te onderhouden.

Iran

Moskou zou wel eens een ander standpunt kunnen innemen ten aanzien van het Iraanse atoomoverleg als de spanningen met het Westen blijven bestaan. Dat heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Riabkov woensdag gezegd. Rusland wil het atoomoverleg niet gebruiken om de 'inzet te verhogen', maar kan daar volgens Riabkov wel toe gedwongen worden door maatregelen van de Verenigde Staten en de Europese Unie. 

Riabkov, die namens Rusland bij het atoomoverleg aanschuift, zei dat Moskou de 'hereniging' van de Krim met Rusland belangrijker vindt dan de ontwikkelingen rond het atoomprogramma van Teheran. Hoewel Rusland eerder heeft samengewerkt met het Westen, kan dat veranderen. In welk opzicht het standpunt kan veranderen, wilde de onderminister niet zeggen. 

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama sluit een militaire interventie van zijn land in Oekraïne uit, zo heeft hij laten weten in een interview met de Amerikaanse tv-zender KNSD, onderdeel van NBC.

''We gaan niet militair ingrijpen in Oekraïne", zo zei hij. ''Ik denk dat zelfs de Oekraïners zullen erkennen dat militair ingrijpen tegen Rusland niet gepast zou zijn en ook niet goed voor Oekraïne."

Volgens Obama is een diplomatieke actie zinvoller en zullen de VS de druk op Rusland blijven opvoeren. ''We gaan met onze bondgenoten onze diplomatieke middelen mobiliseren om een sterke internationale coalitie te vormen die een duidelijke boodschap zal versturen", voegde hij eraan toe.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? | Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne