Oekraïne werkt aan een plan om alle militaire troepen en hun families van de Krim naar het vasteland te verplaatsen. 

Dat meldt persbureau AFP woensdag.

De Oekraïense veiligheidschef zei tijdens een persconferentie woensdag dat de Oekraïense soldaten en hun families 'zo snel en efficiënt mogelijk' moeten worden verplaatst van het schiereiland naar het vasteland.

Paspoorten

Op de Krim werden woensdag de eerste Russische paspoorten uitgegeven aan inwoners van het schiereiland. 

Volgens Konstantin Romodanovski van de Russische migratiedienst kan elke bewoner op de Krim een Russisch paspoort aanvragen, meldt persbureau Interfax.

Sinds dinsdag zijn alle bewoners op het schiereiland ''inwoners van de Russische Federatie''. Romodanovski liet daarbij wel weten dat er ''uitzonderingen'' zijn, maar ''het is nog te vroeg om daarover te praten''.

President Vladimir Poetin van Rusland tekende dinsdag een verdrag met twee leiders van de Krim waarin staat dat het schiereiland onderdeel is van de Russische Federatie. Als het Russische parlement instemt met het verdrag, treedt het donderdag in werking.

Bezwaar

Bewoners van de Krim krijgen een maand de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen Russisch burgerschap. Wie geen bezwaar aantekent, wordt automatisch Russisch. Het Oekraïense paspoort moet dan bij de Oekraïense overheid worden ingeleverd, omdat het hebben van een dubbel paspoort verboden is.

Het hebben van een dubbel paspoort is in Oekraïne strafbaar met een geldboete en celstraf tot tien jaar. Interimminister Pavel Petrenko van Justitie van Oekraïne heeft dinsdag de Krimbewoners echter opgeroepen het Oekraïense paspoort niet in te leveren. ''Jullie zijn Oekraïense burgers en jullie zijn gegijzeld door binnendringers'', aldus Petrenko.

Vrijlaten

De Oekraïense interim-president Oleksandr Turchynov heeft volgens persbureau AFP de leiders van De Krim een ultimatum gegeven om de gegijzelde marine-chef vrij te laten. Hij was gevangengenomen nadat pro-Russische troepen de marinebasis in de stad Sebastopol hebben ingenomen. 

"Als hij en de andere gegijzelden niet worden vrijgelaten, zullen wij op een adequate manier reageren", zegt Turchynov. Volgens hem zal die reactie zowel van 'technische als technologische aard' zijn. 

Ook Rusland wil dat de marine-chef vrijgelaten moet worden. 

GOS

Andrij Paroebij van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad zei woensdag dat Oekraïne zich, vanwege de annexatie van de Krim, heeft teruggetrokken uit het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), het bondgenootschap van voormalige Sovjetlanden. 

Paroebij maakte tevens bekend dat Oekraïne een gezamenlijke militaire oefening gaat houden met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, die beide het Boedapest Memorandum uit 1994 hebben ondertekend. Paroebij wilde verder niet in detail treden. 

Bedreiging

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO noemt de aansluiting van de Krim bij Rusland ''de grootste bedreiging voor de veiligheid en stabiliteit in Europa sinds het einde van de Koude Oorlog''. Hij zegt dat woensdag in Washington. Volgens Rasmussen is de aansluiting een pittige waarschuwing aan het adres van de NAVO.

Het gaat bij het conflict volgens de NAVO-chef niet alleen om Oekraïne maar om een poging van Rusland ''om de tijd terug te draaien''.

Moskou wil nieuwe grenzen op de kaart trekken, bevolkingen onderwerpen en markten monopoliseren ''en geweld gebruiken om problemen op te lossen''.

Sancties

Rusland is voorbereid op sancties uit Washington en heeft zelfs tegenmaatregelen in de pijplijn. Zo is er al een lijst opgesteld met Amerikaanse burgers die mogelijk in de toekomst sancties kunnen verwachten.

Onevenredige sancties zijn niet uitgesloten, mits de VS de confrontatie opzoekt. Dat zei de Russische onderminister Sergej Rjabkov van Buitenlandse Zaken woensdag, meldde persbureau Interfax.

Volgens Rjabkov is het onverantwoord dat Washington ''ons probeert te dicteren door middel van sancties''. Moskou overweegt een ''breed scala'' aan antwoorden als Washington nieuwe sancties doorzet.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? | Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne