De leiders van de Europese Unie komen donderdag en vrijdag op hun voorjaarstop in Brussel met nieuwe sancties na de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim. 

Europa kondigde een eensgezind ''antwoord'' aan en wil de druk opvoeren.

Naar verwachting wordt de zwarte lijst van personen die een rol speelden bij de afsplitsing van de Krim uitgebreid. Hun Europese tegoeden worden bevroren en zij mogen de EU niet in. Zwaardere economische sancties zal de EU nog niet inzetten maar achter de hand houden.

Na de speciale Europese crisistop over Oekraïne begin maart werden de onderhandelingen met Moskou over visumvrij verkeer en een nieuw algemeen akkoord stopgezet.

Maandag namen de EU-lidstaten gerichte maatregelen tegen 21 verantwoordelijke politici en militairen in Rusland en op de Krim. Een dag later evenwel liet de Russische president Vladimir Poetin de Krim inlijven.

Desondanks hoopt de EU te bereiken dat Moskou in gesprek gaat met de Oekraïense machthebbers en de spanningen afbouwt. ''Overleg is de manier om tot een oplossing te komen'', zo klinkt het.

Inbinden

De Europese leiders zien liever dat de Russen inbinden dan dat zij de ultieme stap van zware economische sancties zetten.

''Het is niet ons doel om naar deze derde fase te gaan'', benadrukken Europese diplomaten in Brussel. ''Maar dat betekent niet dat de EU berust in de situatie.'' Rusland nam onaanvaardbare stappen en de EU legt zich niet neer en zal zich niet neerleggen bij de annexatie, wordt verzekerd.

Voorjaarstop

De crisis in Oekraïne domineert de tweedaagse Europese voorjaarstop. Daarnaast buigt de top zich onder meer over het Europese klimaat- en energiebeleid. Rusland speelt ook hier een centrale rol, omdat zowel Europa als Oekraïne afhankelijk is van Russisch gas.

Mochten de spanningen tussen de EU en Rusland verder oplopen, dan dreigt het gevaar dat Rusland de gaskraan dichtdraait. ''Dat heeft iedereen in het achterhoofd'', aldus een diplomaat. ''Iedereen onderkent dat de EU een grote ommezwaai zal moeten maken als het gaat om de energievoorziening.''

Achtergrond: De Krim weer Russisch? | Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne