President Jacob Zuma van Zuid-Afrika heeft zich ''onrechtmatig'' omgerekend 16,5 miljoen euro uit de staatskas toegeëigend. 

Dat stelt openbaar aanklager Thuli Madonsela in een rapport over de 'beveiligingsmaatregelen' die de president op staatskosten voor zijn woning nam. De extra beveiliging bleek te bestaan uit onder meer een veestal, een zwembad en een amfitheater.

Madonsela schrijft dat Zuma's gedrag ''onverenigbaar'' is met het presidentsambt en dat hij een redelijk deel van de kosten van de 'beveiliging' moet terugbetalen.

''De president ging stilzwijgend akkoord met de uitvoering van alle maatregelen voor zijn woningen en profiteerde onrechtmatig van de enorme investeringen in zaken die niets met beveiliging te maken hadden'', constateert zij.

Parlementsverkiezingen

Het rapport komt uit op een voor Zuma ongunstig moment. Over zes weken zijn er parlementsverkiezingen en het parlement kiest vervolgens de president. Zuma streeft naar een tweede ambtstermijn.

Duizenden Zuid-Afrikanen hebben een petitie ondertekend waarin justitie wordt gevraagd de president wegens zijn greep in de staatskas voor de rechter te brengen.