Het Oekraïense leger zal zich niet terugtrekken van de Krim, ook al heeft de Russische president Vladimir Poetin een verdrag ondertekend waarin staat dat het schiereiland voortaan bij Rusland hoort.

''We zullen blijven'', zei tijdelijk minister van Defensie Igor Tenjoek woensdag.

Oekraïne is niet van plan de Krim zomaar op te geven. Militairen op bases in het gebied hebben toestemming gekregen om desnoods te schieten.

Dat besluit viel nadat dinsdag een Oekraïense militair zou zijn gedood, toen aanvallers zonder duidelijke herkenningstekens een legerpost belaagden in Simferopol, de hoofdstad van de Krim.

Volgens de pro-Russische leiders op het schiereiland werd ook een lid van lokale 'zelfverdedigingstroepen' doodgeschoten. De nieuwssite Russia Today meldde woensdag dat de lokale autoriteiten een verdachte hebben opgepakt. Het zou gaan om een 17-jarige jongen uit Lviv, in het westen van Oekraïne.

Activisten

De verklaring van Tenjoek komt op het moment dat tientallen pro-Russische 'activisten' het terrein van het hoofdkwartier van de Oekraïense marine in de havenstad Sebastopol op de Krim binnen zijn gedrongen. 

De aanwezige Oekraïeners hebben de basis inmiddels verlaten, zonder verzet. Behalve meer dan dertig militairen heeft ook commandant Sergej Gajdoek de basis verlaten.

Cameron 

De Britse premier David Cameron stelde ondertussen dat bondgenoten moeten overleggen om te bepalen of Rusland permanent uit de G8 moet worden gezet als het land verdere stappen onderneemt tegen Oekraïne. 

Opdracht

Tenjoek en vicepremier Vitali Jarema hebben van premier Arseni Jatsenjoek opdracht gekregen naar de Krim te reizen. Zij zouden er volgens een minister in het Oekraïense kabinet ''voor moeten zorgen dat het conflict op de Krim niet militair van karakter wordt''.

Premier Sergej Aksjonov van de Krim liet echter via het persbureau Interfax weten dat de twee geen toestemming krijgen het gebied in te reizen.

Militairen op bases in het gebied hebben dinsdag toestemming gekregen desnoods te schieten. Dat besluit werd genomen nadat een Oekraïense militair was gedood, toen aanvallers zonder duidelijke herkenningstekens een legerpost belaagden in Simferopol, de hoofdstad van de Krim. 

Tartaren

De Tataren op de Krim zal gevraagd worden een deel van het grondgebied waar ze wonen te verlaten, in ruil voor een plek elders op de Krim. Dat heeft de vicepremier van het schiereiland, Roestam Temirgalijev, gezegd in een interview met het Russische persbureau RIA Novosti. De regering heeft volgens de vicepremier andere plannen voor het grondgebied. 

De plannen zullen bij veel Krimtataren herinneringen oproepen. Toen Josef Stalin aan de macht was in de Sovjet-Unie werden de Krimtataren massaal gedeporteerd naar Centraal-Azië. Na de val van de Sovjet-Unie trokken velen terug naar de Krim, maar het lukte ze niet land dat ooit hun bezit was terug te krijgen. 

Zo'n 15 procent van de Krimbevolking bestaat uit Tataren. Zij zijn, in tegenstelling tot veel andere inwoners van het schiereiland, fel tegen de Russische inmenging gekant.

Sociale doeleinden

"We hebben de Krimtataren gevraagd een deel van hun grond te verlaten, omdat dat nodig is voor sociale doeleinden", aldus Temirgalijev. "Maar we zijn er klaar voor om ze andere grond toe te kennen zodat de Krimtataren een normaal leven kunnen leiden." 

Temirgalijev benadrukte dat Tataren mogelijk hoge functies krijgen in een nieuwe regering. 

Achtergrond: De Krim weer Russisch? | Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne

Russische militairen op de Krim