De Israëlische luchtmacht heeft voor het eerst sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië diverse militaire doelen in dat land gebombardeerd. 

Het Syrische leger meldt dat door de aanval een dode en zeven gewonden zijn gevallen.

Aan de Syrische kant van de Golanhoogvlakte bestookten gevechtsvliegtuigen onder meer een basis van het Syrische leger, een trainingskamp en artilleriestellingen, meldde het leger woensdag.

De aanval was een vergelding voor een aanslag met een bermbom op het door Israël bezette deel van Golan. Vier Israëlische militairen raakten gewond door de ontploffing. Israël houdt het Syrische regime verantwoordelijk, hoewel niet direct duidelijk was wie de bermbom heeft neergelegd.

Het deel van de Golanhoogvlakte dat niet door Israël is bezet, is een chaotisch gebied. Het Syrische regeringsleger, maar ook rebellengroepen en de Libanese groepering Hezbollah, die aan de kant van president Bashar al-Assad meevecht, zijn er actief.

Geannexeerd

De hoogvlakte werd tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 grotendeels door Israëlische troepen bezet en later geannexeerd. Syrië wil het gebied terug, maar serieuze onderhandelingen daarover zijn nooit van de grond gekomen.

Dossier Syrië