China heeft kritiek geuit op de eerdere zoekacties naar de vermiste Boeing van Malaysia Airlines.

''Het is bekend dat door onjuiste of op zijn minst onvolledige informatie tijdens zoekacties in de Zuid-Chinese Zee kostbare tijd is verspild", aldus een verklaring via staatspersbureau Xinhua dinsdag.

Door een gebrek aan transparantie tussen betrokken landen zouden enorme inspanningen tevergeefs zijn geweest tijdens het zoeken naar het vermiste toestel. ''Er is geen excuus om dezelfde fouten weer te maken."

Volgens China mag de nationale veiligheid van een land niet als excuus worden gebruikt om belangrijke informatie niet te delen. ''Een geheim mag geen levens kosten."

''Er valt niet te ontkennen dat de huidige zoekactie, waarbij 26 landen betrokken zijn, lastig is. Dus natuurlijk is het een enorme uitdaging om tijdig en volledig informatie uit te wisselen."

Verantwoordelijk

"Maleisië is verantwoordelijk voor het opzetten van een platform om informatie te delen. Maar andere landen, waaronder ook supermacht de Verenigde Staten, hebben de plicht om actuele gegevens en informatie te delen."

Volgens China is er geen excuus om informatie achter te houden die duidelijkheid kan verschaffen over het lot van de 239 vermisten.

Bronnen hebben aan NBC News gemeld dat de koerswijziging van de vermiste Boeing van Malaysia Airlines al verkeerd geprogrammeerd was toen de copiloot voor het laatst contact had met de luchtverkeersleiders.

Kwade opzet

De koerswijzing was doorgevoerd minstens twaalf minuten voordat copiloot Fariq Abdul Hamid tegen de luchtverkeersleiding zei: ''All right, good night". Dat geeft aan dat de koerswijziging in de cockpit is uitgevoerd, voordat alle contact met de Boeing werd verloren.

Het hoeft niet gelijk te betekenen dat er kwade opzet in het spel is. ''Sommige piloten programmeren een alternatief vluchtplan in het geval van een noodsituatie", aldus deskundige Greg Feith.

Vijf dingen die u moet weten over vlucht MH 370 | 'Systeem zwarte doos werkt nog goed'

Alle berichten over het vermiste vliegtuig