Duitse bedrijven hebben grote hoeveelheden materiaal geleverd voor het gifgasprogramma van Syrië. 

De bedrijven leverden tussen 1982 en 1993 onder meer 2.400 ton thionyldichloride, dat wordt gebruikt voor de productie van het dodelijke zenuwgas sarin, aan het Syrische regime.

Dat meldt de website van de Süddeutsche Zeitung dinsdagavond op basis van informatie van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Duitse bedrijven zouden ook reactoren, pompen, containers en ander materiaal dat belangrijk is voor het ontwikkelen van chemische wapens aan het bewind in Damascus hebben geleverd. Namen van bedrijven zijn niet bekendgemaakt.

Volgens de Süddeutsche Zeitung hebben ook bedrijven uit andere landen materiaal geleverd dat nodig is voor de productie van chemische wapens in Syrië. De krant meldt dat het gaat om ondernemingen uit onder meer India, China, Libanon, Rusland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Onder grote internationale druk heeft Syrië zich verplicht tot het wegdoen van zijn arsenaal aan chemische wapens. Die worden door de internationale gemeenschap opgehaald en elders vernietigd.

Hiertoe werd besloten nadat er vorig jaar augustus door gifgasaanvallen honderden doden waren gevallen in de omgeving van de hoofdstad Damascus.

Dossier Syrië | 'Grote gevaren voor missie chemische wapens Syrië'