Russische leiders en vertegenwoordigers van de Krim hebben dinsdag een verdrag ondertekend dat de Krim onderdeel maakt van Rusland. 

De Russische president Vladimir Poetin vroeg het parlement formeel om twee wetten betreffende de inlijving van de Krim en de havenstad Sebastopol, goed te keuren. 

Poetin sprak dinsdag in een plechtige toespraak voor het Russische parlement. Hij kreeg meerdere keren een staande ovatie van de aanwezigen. Hoge Krim-functionarissen, onder wie premier Sergej Askjonov, woonden de plechtigheid in Moskou bij. 

De Russische leider benadrukte dat alle nationaliteiten en bevolkingsgroepen op de Krim zullen worden gerespecteerd als het schiereiland zich heeft aangesloten bij Rusland. 

'Gestolen'

De Krim is volgens Poetin in ieders hart altijd een deel van Rusland geweest. In zijn ogen is het schiereiland in 1954 "gestolen" van Rusland en komt het nu weer terug bij de rechtmatige eigenaar. Een "historische onrechtmatigheid" wordt daarmee rechtgezet. 

Poetin sprak vol lof over de Russische interventie op de Krim en benadrukte dat het Russische optreden geweldloos is geweest. In één adem bekritiseerde Poetin ook het Westen, dat volgens hem al lange tijd dubbele standaards koestert. De NAVO-interventie in Kosovo zou daar een voorbeeld van zijn. 

Het Westen is volgens Poetin te ver gegaan in Oekraïne, met name door de betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev te steunen. Hij noemde het handelen van het Westen "onverantwoordelijk". 

Referendum

Het referendum van zondag op de Krim is volgens Poetin op een eerlijke, legitieme wijze gehouden.

De president sprak over "overtuigende cijfers", duidend op de hoge opkomst en de grote meerderheid die vóór aansluiting bij Rusland stemde. 

Poetin benadrukte dat de Krimtataren in het verleden verkeerd zijn behandeld. Dat moet volgens hem worden rechtgezet. Er komen drie officiële talen: het Russisch, het Oekraïens en het Krimtataars.

Poetin heeft tegen een enthousiaste menigte op het Rode Plein in Moskou gezegd dat de Krim is teruggekeerd in de thuishaven Rusland. De feestende menigte werd ook getrakteerd op muziek.

Oekraïne

Inwoners van Oekraïne hoeven zich geen zorgen te maken, volgens Poetin. Rusland erkent de soevereiniteit van het land. "We willen geen verdeeldheid zaaien in Oekraïne", aldus Poetin.

G7

Het Witte Huis liet dinsdagmiddag (Nederlandse tijd) weten dat de G7-leiders op de nucleaire top in Den Haag zullen spreken over verdere maatregelen in het kader van de crisis in Oekraïne. De Amerikaanse president Barack Obama heeft ook de EU-leiders gevraagd om gesprekken bij te wonen.

Timmermans

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken veroordeelt de annexatie van de Krim. Volgens hem heeft Rusland met militaire agressie de grenzen van een ander land gewijzigd en gebruikt het land oneigenlijke argumenten om de inlijving van het Oekraïense schiereiland goed te praten.

Dat schrijft Timmermans op zijn Facebookpagina. Hij vindt dat er geen enkele rechtvaardiging is voor het Russische optreden, dat volgens hem in strijd is met het handvest van de Verenigde Naties en allerlei (internationale) verdragen.

''De Russischtalige bevolking op de Krim werd op geen enkele manier bedreigd of onder druk gezet. De mogelijkheden om eventuele verschillen van mening langs vreedzame weg op te lossen, waren nog lang niet uitgeput. Zelfs na de militaire agressie heeft Oekraïne voortdurend de bereidheid getoond om te praten met Rusland'', somt de bewindsman op.

Omdat Rusland geen gehoor heeft gegeven aan de oproep van de Europese Unie tot de-escalatie, zijn nieuwe maatregelen tegen het land ''waarschijnlijker geworden'', aldus Timmermans. 

Biden

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden noemt de Russische interventie "niets anders dan landjepik" en "een grove overtreding" van de wet. 

Volgens Biden zullen meer sancties volgen nu Rusland heeft besloten de Krim in te lijven. 

De Amerikaan is dinsdag en woensdag in Warschau om Polen en andere NAVO-landen een hart onder de riem te steken. Polen voelt zich bedreigd door de onrust op de Krim en riep daarom de NAVO bijeen. ''De NAVO blijft zich collectief verweren en zal in 2018 een raketafweersysteem in Polen hebben staan'', beloofde hij.

EU

Tijdens een top van regeringsleiders en staatshoofden maakte de Europese Unie vrijdag een gebaar van steun aan Oekraïne.

De 28 EU-regeringsleiders en de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zullen dan de zogeheten politieke hoofdstukken van het associatieverdrag ondertekenen, zo is dinsdag in Brussel bekendgemaakt.

De ondertekening van dit deelverdrag is vooral symbolisch van aard. Zo onderstreept de EU dat het openstaat voor nauwere samenwerking met Oekraïne.

De ondertekening van het echte associatieverdrag, dat de weg vrijmaakt naar een vrijhandelsakkoord, zal pas na de Oekraïense verkiezingen plaatsvinden, als de gekozen nieuwe regering ook voor toenadering met de EU kiest.

Isolatie

Rusland heeft met de annexatie van de Krim volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken gekozen voor isolatie.

William Hague herhaalde voor het Britse parlement dat het referendum van afgelopen zondag in strijd was met de grondwet van Oekraïne. Groot-Brittannië stopt de militaire samenwerking met Rusland volgens Hague.

Bekijk beelden:

Chronologie: Onrust in Oekraïne | Vijf dingen die u moet weten over het Krim-referendum

Alle berichten over Oekraïne