De leiders van de G8, bestaande uit acht vooraanstaande geïndustrialiseerde landen, hebben Rusland geschorst vanwege de rol die de grootmacht speelt in de crisis op de Krim en in Oekraïne.

Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius gezegd, meldt AP.

De G8 bestaat verder uit Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Japan en Italië.

De zeven overgebleven landen hadden de voorbereidingen op de G8-top die in juni in het Russische Sotsji op de agenda staat al opgeschort. 

Fabius zei dinsdagmorgen dat de deelname van Rusland is opgeschort. "We zijn tot de overweging gekomen dat de zeven overgebleven landen zich verenigen zonder Rusland." Meer details gaf de Franse minister niet. 

De VS en Europese Unie kondigden dinsdag al nieuwe sancties aan tegen Rusland.

Poetin

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag het parlement officieel op de hoogte gesteld van het voorstel van de regering van het schiereiland om zich aan te sluiten bij Rusland.

Maandag erkende Poetin de Krim per decreet als onafhankelijk en soeverein land. De inwoners van de Krim stemden zondag in een referendum voor aansluiting bij Rusland.

De G8 richt zich normaal gesproken voornamelijk op economische en financiële thema's, maar houdt zich de laatste jaren ook veelvuldig bezig met politieke kwesties en veiligheidsproblemen. Rusland maakt pas sinds 1998 deel uit van de G8. De G7, zonder Rusland, komt al regelmatig samen.