Japan heeft besloten sancties in te stellen tegen Rusland vanwege de Russische erkenning van de Krim als een onafhankelijke staat. 

Japan erkent de uitslag van het referendum op de Krim niet, liet de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida dinsdag weten.

Het referendum, waarin zondag werd besloten tot afscheiding van de Krim van Oekraïne, is in strijd met de Oekraïense grondwet, aldus Tokio. Rusland moet zich aan internationale wetgeving houden, de erkenning van de onafhankelijkheid van de Krim intrekken en niet overgaan tot annexatie van de regio.

"Het is jammer dat de Russische erkenning van de Krim als onafhankelijk land botst met de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne", aldus Hishada. "We kunnen niet negeren dat Rusland de status quo met geweld probeert te veranderen." 

De Japanse strafmaatregelen tegen Moskou zijn bescheiden in vergelijking met de sancties die de Europese Unie en de Verenigde Staten instelden. Japan schort gesprekken over versoepeling van visaregels op, evenals gesprekken over investeringen, ruimtevaart en defensie. Een private handelsmissie die gepland staat voor woensdag en gesteund wordt door beide regeringen gaat wel door. 

Joe Biden

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden is maandagavond (plaatselijke tijd) in Washington met bestemming Polen op het vliegtuig gestapt. Daar spreekt hij dinsdag met de Poolse premier Donald Tusk en president Bronislaw Komorowski. Ook staan gesprekken met de presidenten van de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen op het programma. 

Het bezoek aan de NAVO-partners moet de Russische president Vladimir Poetin ertoe bewegen zich gedeisd te houden. Letland en Estland delen een grens met Rusland, Polen en Litouwen liggen vlakbij. 

Bekijk een verklaring van de kabinetssecretaris van Japan:

Achtergrond: De Krim weer Russisch? | Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne