De Russische president Vladimir Poetin erkent de afscheiding van de Krim van Oekraïne. Hij heeft een decreet getekend waarmee hij de Krim erkent als soevereine staat. 

Poetin zegt dat hij de wil van de bevolking van de Krim volgt met het decreet. De stad Sebastopol, waar de Russische Zwarte Zeevloot zijn basis heeft, houdt een ''bijzondere status''. Volgens de presidentiële persdienst geldt de Russische erkenning van de Krim per direct.

Inwoners van de Krim hebben zich zondag in een referendum uitgesproken voor aansluiting bij Rusland. Een meerderheid van de inwoners is Russisch. Het Russische leger viel de Krim onlangs binnen.

De erkenning van de Krimrepubliek maakt de weg vrij voor toetreding tot de Russische Federatie. Het besluit van Poetin maakt daar echter niet expliciet melding van. Dinsdag spreekt de president beide kamers van het parlement toe. Voor de bijeenkomst zijn ook de leiders van Russische regio's en vertegenwoordigers uit de burgermaatschappij uitgenodigd.

Sancties

De Verenigde Staten hebben maandag nog eens herhaald dat ze de sancties tegen Rusland zullen verzwaren als Moskou de Krim daadwerkelijk verwelkomt als Russische deelrepubliek.

Die kant lijkt het wel op te gaan. Leiders van de vier fracties in de Doema, de Russische Tweede Kamer, hebben inmiddels een resolutie opgesteld waarin ze de uitkomst van het referendum verwelkomen. Het voltallige parlement moet daar nog over stemmen.

Realiteit

De Amerikaanse sancties tonen volgens Rusland aan dat de Verenigde Staten ''pathologisch weigeren de realiteit te erkennen''. Dat heeft de Russische plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Sergej Riabkov gezegd.

Hij reageerde op de strafmaatregelen die Washington heeft opgelegd aan Russische regeringsfunctionarissen. Onder hen zijn de Russische plaatsvervangend premier Dmitri Rogozin - hoofd van de wapenindustrie - en de belangrijke adviseur Vladislav Soerkov van president Vladimir Poetin. Soerkov verklaarde maandag trots te zijn dat hij op de Amerikaanse zwarte lijst staat.

Zwarte lijst

Op de zwarte lijst van de Europese Unie staan in totaal 21 Russen en Oekraïners die de EU niet meer in mogen en ook niet meer over Europese bankrekeningen kunnen beschikken. Op de lijst staan tien prominente Russische politici. Ze zitten in de Doema en de Federatieraad, de twee kamers van het parlement.

Het gaat onder meer om de vicevoorzitters van de Doema en de Federatieraad en drie voorzitters van parlementscommissies, zo blijkt uit de lijst die de EU maandagavond publiceerde. Ze staan op de lijst omdat ze de aanwezigheid van Russische militairen in Oekraïne en annexatie van de Krim openlijk hebben gesteund.

Daar staan verder drie hoge Russische militairen op, onder wie de commandant van de Zwarte Zeevloot, en acht leiders van de Krim, onder wie de pro-Russische premier Sergej Aksjonov.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? | Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne