De Europese Unie (EU) en de VS stellen nieuwe sancties in tegen Rusland na het referendum van zondag op de Krim. Het parlement van de Krim riep eerder de onafhankelijkheid uit.

De EU zal 21 Russische en Oekraïense functionarissen reisbeperkingen opleggen, meldt de BBC. Hun tegoeden worden ook bevroren.

Ook de VS zal de tegoeden van Russische functionarissen, met name personen die in de wapenindustrie werkzaam zijn, bevriezen. Dat geldt ook voor de tegoeden van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. In totaal zal de VS elf mensen met sancties treffen. 

De Amerikaanse president Barack Obama hield maandagmiddag (Nederlandse tijd) een korte toespraak om de strafmaatregelen toe te lichten. Obama stelde dat er meer sancties zullen volgen als Rusland de bezetting van de Krim doorzet. 

Het besluit van de EU werd genomen tijdens een bijeenkomst van Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Niet veel later volgde het besluit van Obama. 

Kernfiguren

De personen die onderhevig zijn aan de sancties worden door de EU beschouwd als kernfiguren in het aanzetten tot een afscheiding van de Krim en een aansluiting bij Rusland. 

Op de zwarte lijst van de EU komen acht Krim-politici, de rest zijn Russische politici en hooggeplaatste militairen, meldde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier.

Een grote meerderheid van de inwoners op de Krim, ongeveer 97 procent, stemde zondag in een referendum over de toekomst van het schiereiland vóór een aansluiting bij Rusland. 

Fraude

Ondertussen claimt een Amerikaanse functionaris dat er gefraudeerd is tijdens het referendum op de Krim. Sommige stembiljetten zouden reeds ingevuld bij de stembus zijn aangekomen. De functionaris spreekt over "concreet bewijs". 

NAVO

De NAVO benadrukte maandag dat het referendum "illegaal" en "onwettig" is.

Bovendien zijn de omstandigheden waaronder het referendum werd gehouden volgens de NAVO "onacceptabel". Het orgaan duidt op de militaire bezetting van de Krim en het feit dat de datum van het referendum opeens naar voren werd geschoven. 

Media zouden bovendien zijn gemanipuleerd en in hun werken zijn belemmerd. 

Voorstel

Een Russisch voorstel om de conflicten over Oekraïne op te lossen, is volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken "volkomen onaanvaardbaar''. 

Rusland heeft voorgesteld dat er een internationale groep bemiddelaars naar Kiev gaat om daar te pleiten voor een federale staatsvorm en Russisch als tweede officiële taal van het land. Kiev zou zich er ook bij moeten neerleggen dat de Krim teruggaat naar Rusland.

Timmermans

Ook minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken noemde het voorstel niet acceptabel. Moskou zou voor zijn militaire agressie worden beloond wanneer als uitgangspunt geldt dat de Krim weer toebehoort aan de Russen.

''Dat is geen startpunt voor vruchtbare onderhandelingen'', stelde Timmermans na beraad met zijn collega's over de Krimcrisis in Brussel. ''Het enige goede nieuws is dat de Russen zeggen dat ze willen praten.''

Vijf dingen die u moet weten over het Krim-referendum

Achtergrond: De Krim weer Russisch? | Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne