Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines denkt dat de co-piloot van de vermiste vlucht MH 370, Fariq Abdul Hamid, het woord voerde in het laatste contact met de luchtverkeersleiders. 

Dat stelt de directeur van Malaysia Airlines, Ahmad Jauhari Yahya, maandag op een persconferentie.

Volgens de Maleisische minister van Transport, Hashammuddin Hussein, was een belangrijk communicatiemiddel - het Aircraft Communications Addressing and Reporting System (ACARS) - al uitgeschakeld tijdens het laatste contact. 

Eerder bevestigden Maleisische autoriteiten dat het laatste contact eindigde met een kalm uitgesproken "all right, good night". 

Belangrijk

Wie met de luchtverkeersleiders sprak vlak voordat het vliegtuig spoorloos verdween, is van belang omdat het vliegtuig naar alle waarschijnlijkheid bewust van de route is afgeweken. 

Kaping kan niet worden uitgesloten en onderzocht wordt of het de piloot of de co-piloot was die achter de stuurknuppel zat toen het vliegtuig van de radar verdween. 

Australië

Eerder maandag werd bekend dat Australië een grotere rol krijgt bij de zoektocht naar het toestel van Malaysia Airlines, dat nu ruim een week vermist is.

Het land gaat in op een verzoek van Maleisië om de leiding te nemen in het zuidelijk gebied van de zoekactie, zei premier Tony Abbott maandag.

Volgens Abbott vroeg zijn ambtgenoot Najib Tun Razak hem telefonisch het voortouw te nemen bij een deel van de zoektocht. De autoriteiten in Maleisië sluiten volgens de Australiër niet uit dat het toestel die kant op is gevlogen.

Extra middelen

Australië zoekt al met twee patrouillevliegtuigen naar het vermiste toestel, maar volgens Abbott worden nu extra middelen ingezet.

De premier zei overigens niet te beschikken over concrete aanwijzingen dat het toestel ook daadwerkelijk in de buurt van Australië is gekomen.

25 landen

De Maleisische autoriteiten lieten zondag weten dat het ongeveer 25 landen om hulp heeft gevraagd bij de zoektocht naar het vliegtuig. Naast Australië zijn dat onder meer Kazachstan, Pakistan, China, India, Indonesië en Frankrijk.

De luchtvaartautoriteiten in Kazachstan hebben naar eigen zeggen 8 maart niets bijzonders in het luchtruim waargenomen. Het luchtruim is niet zonder toestemming gebruikt.

De vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines was met 239 mensen aan boord onderweg van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Peking toen het van de radar verdween.

Onderzoekers gaan er inmiddels van uit dat de verdwijning van vlucht MH 370 geen ongeluk was. De communicatiemiddelen van het toestel zijn onderweg opzettelijk uitgeschakeld, waarna het vliegtuig zijn koers verlegde in westelijke richting.

Vijf dingen die u moet weten over vlucht MH 370 | 'Systeem zwarte doos werkt nog goed'

Alle berichten over het vermiste vliegtuig