De dertig bemanningsleden van Greenpeaceschip de Arctic Sunrise slepen Rusland voor de rechter. Ze stappen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, omdat ze een schadevergoeding willen.

Ook eisen ze een verklaring dat zij niet hadden mogen worden opgepakt en vastgehouden. Dat meldt Greenpeace maandag.

Het is niet bekend hoeveel geld de activisten willen. Ze eisen dat Rusland hun proceskosten vergoedt en kwijtgeraakte spullen terugbetaalt.

Zo hebben de bemanningsleden elektronica achtergelaten aan boord van de Arctic Sunrise. Het schip ligt sinds september aan de ketting in de haven van Moermansk.

Ondertekend

Rusland heeft het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens ondertekend. Daarom mogen de rechters van het hof kijken of Rusland zich aan dat verdrag houdt.

In het verdrag staat onder meer het recht op vrijheid (artikel 5) en vrije meningsuiting (artikel 10). Greenpeace vindt dat Rusland die rechten heeft geschonden.

Vorig jaar stapte de punkband Pussy Riot naar het hof in Straatsburg, omdat Rusland de vrijheid van meningsuiting van de bandleden zou hebben geschonden.

Protestactie

De 'Arctic 30' werden half september opgepakt na een protestactie bij een boorplatform in de Russische poolzee. Ze werden beschuldigd van piraterij, waar in Rusland vijftien jaar celstraf op staat. In november kwamen ze op borgtocht vrij. Eind december kregen de activisten amnestie en mochten ze naar huis.

Het Russische optreden leidde tot een diplomatieke ruzie tussen Den Haag en Moskou. De Arctic Sunrise vaart namelijk onder Nederlandse vlag. Daarom had Rusland toestemming moeten vragen voor het enteren en overmeesteren van schip en opvarenden, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Nederland stapte naar het Internationaal Zeerechttribunaal om bemanning en schip vrij te krijgen. De tribunaalrechters stelden Nederland in het gelijk.

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland