Een speciaal team van de Amerikaanse marine heeft zondagavond een olietanker in de Middellandse Zee geënterd die was ingenomen door drie gewapende Libiërs.

Daarbij raakte niemand gewond, meldde het Pentagon maandag.

Het schip Morning Glory ligt ten zuidoosten van Cyprus in internationale wateren. De zogeheten Navy Seals van de Amerikaanse marine enterden de tanker op verzoek van de Libische en de Cypriotische regering. De Morning Glory wordt onder Amerikaans toezicht naar Libië terug gevaren.

Volgens het Pentagon zijn het schip en zijn lading deze maand gekaapt uit een Libische haven en zijn ze eigendom van de Libische overheid.

Er zijn 200.000 vaten olie aan boord, meldt de Amerikaanse nieuwszender ABC. De tanker vaart vermoedelijk onder de Noord-Koreaanse vlag.

Havens

Rebellen hebben drie havens in Libië ingenomen. De regering vecht sinds de val van het regime van Muammar Kaddafi in 2011 tegen milities die weigeren hun wapens neer te leggen.

Het Libische parlement zette premier Zeidan vorige week dinsdag af na mislukte pogingen om de Morning Glory met de 'rebellenolie' tegen te houden.